dinsdag 15 maart 2016

Platenzaakstickers #229De Draaitafel
Lindengracht 152
(Amsterdam)
Tel. 247210

Op voorzijde hoes, Dutch Swing College Band, 7", Tiger Rag, Philips 318 346 PF (Nederland, 1960)

Een prachtige naam voor een platenzaak, de Draaitafel! Het betreft hier dan ook zonder twijfel een echte platenzaak. Vinyl had hier het alleenrecht van verkoop, aan radio's, bladmuziek of instrumenten werd niet gedaan. De Draaitafel ging niet over een nacht ijs bij het aanschaffen van een sticker. Het geld kon maar een keer uitgegeven worden, dus koos de eigenaar voor een combinatie van een sticker van de winkel en een verzegelsticker, zoals de achterzijde van het hoesje duidelijk maakt.


Een korte, zakelijke mededeling. De enige franje aan de sticker is het lettertype.

'De Draaitafel, in het hart van de Jordaan, speelde een bijzondere rol in de doorbraak van het Jordaan-lied', zo schrijft Fred van Essen, die deze sticker inzond. 'Voor beroemdheden als Willy Alberti, Zwarte Riek, Tante Leen en de superster in dit gezelschap: Johannes van Musscher, alias Johnny Jordaan, was de Lindengracht een bakermat. Johnny Jordaan brak door in die straat in september 1955, op een talentenjacht van platenmaatschappij Bovema die er onder de naam "Het Jordaanfestival" werd gehouden. Johnny werd eerste, Tante Leen tweede, Bij ons in de Jordaan meteen een hit. Het maakt van Johnny een landelijke ster.' De Draaitafel organiseerde 'de ontvangst van Johnny Jordaan'.

In de beeldbank van het Stadsarchief van de Gemeente Amsterdam is onderstaande foto opgenomen. 
Op de foto, zo vermeldt het bijschrift, de dansende meisjes van de nabijgelegen dropfabriek voor De Draaitafel tijdens hun middagschaft.


Momenteel is in het pand het Argentijns restaurant Luna gevestigd.Het poortje links tussen 152 en het belendende pand is schijnbaar nog steeds hetzelfde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten