dinsdag 14 juni 2016

Platenzaakstickers #239Schuurman
Het platenhuis voor Utrecht
Oudegracht 260 - St. Jacobsstraat 53

Op voorzijde hoes, Leo Leandros, 7", Mustafa, Philips 345 228 PF (Duitsland, 1960)

'Jaap Schuurman opende zijn radiozaak in 1926. Aan de Oudegracht, tegenover Tivoli', zo is te lezen in een column van Cees Grimbergen in het AD/Utrechts Nieuwsblad van 13 januari 2010. Behalve radio's, behoorden ook naaimachines, stofzuigers en fonografen tot het assortiment van Schuurman. Logischerwijs kwamen daar op een gegeven moment ook platen bij. De zaak liep goed en in 1960 was er een tweede filiaal in de St. Jacobsstraat bij gekomen. In 1985 zijn er zeven vestigingen en honderd werknemers, het dubbele van 1951. Op het moment van sluiten in januari 2010 zijn er, naast de hoofdvestiging aan de Oudegracht nog drie filialen: in de Twijnstraat, in De Meern en in Maarssen.

Zoals op onderstaande foto van de hoofdvesting te zien is, bestond het merendeel van de handelswaar van Schuurman in de jaren zeventig uit radio- en televisietoestellen.


Schuurman is altijd een familiebedrijf gebleven. Na Jaap, die het bedrijf oprichtte, kwam Eiko. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Bram, die de deuren achter zich sloot. Zijn vader ging persoonlijk naar de filialen om de medewerkers daar van de sluiting op de hoogte te brengen. Concurrentie van ketens als BCC en Mediamarkt deed het familiebedrijf de das om. Schuurman was toen inmiddels onderdeel van Expert geworden.

Op het overzicht van verdwenen Utrechtse Plaatzaken van Hans Dinkelberg staat nog een voorganger van bovenstaande sticker, toen Schuurman nog geen filiaal in de St. Jacobsstraat had.
Van deze sticker bestaat ook nog een blauwe variant, die Evert Nijkamp mij stuurde.

Op achterzijde hoes, Theo van der Pas, 10", Beethoven - Sonata Pathétique No. 8 / Moonlight Sonata No. 14, Philips A 00609 R (Nederland, 195?)

Alle stickers zijn voorzien van het befaamde kartelrandje onderaan.


Met dank aan Jeroen van de Beek, die mij de bovenste sticker stuurde, en ja, Leo Leandros is inderdaad de vader van Vicky.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten