dinsdag 21 juni 2016

Platenzaakstickers #240

De Artist
Grammofoonspecialist
De Artist NV Luttekestraat 5 Zwolle Tel 11777

Het is mij niet bekend op welke plaat deze sticker, die Pierre Gouweloos me stuurde, zat. Dezelfde sticker zat echter ook op de LP Silverbird van Leo Sayer uit 1973. Alles wijst er op dat deze sticker nog een voorganger had en wel deze.

Grammofoon-Specialist

De Artist
Luttekestraat 5 - Zwolle
Telefoon 05200-11777

Ook hier is de LP of single waar de sticker op zat mij helaas onbekend. De sticker werd door een onbekende bij Bjorn Graafland van Concerto afgeleverd, speciaal voor dit blog. De vormgeving duidt er op dat dit een oudere sticker is. Voorzien van het befaamde kartelrandje dat ontstaat wanneer bij verkoop van de plaat de catalogusgegevens afgescheurd worden om een nieuw exemplaar voor de winkel te bestellen. Ten tijde van de goudkleurige sticker was men overgestapt op een ander inventarisatiesysteem.

Eigenlijk een bijzonder rare naam voor een platenzaak, de artist. Als de engelse vertaling van artiest wordt bedoeld, waarom dan ook niet het lidwoord in het engels? Nu doet het toch enigszins denken aan 'de autist'. Niet dat die er niet zijn onder de platenhandelaren, maar het is niet bepaald reclame voor een winkel.

Ook het logo op de bovenste sticker is onduidelijk. Het kan een mannetje zijn dat juicht, maar heeft ook wel iets weg van een stemvork of een bekertje waar een balletje in op wordt gevangen. De connectie met de handelswaar of de naam van de winkel is niet direct helder.

De Artist wordt op internet vaak in een adem genoemd met Fox en Sam Sam, platenzaken met een vergelijkbaar aanbod. De winkel werd in 1965 geopend door Dave 'You've Got That Strange Effect On Me' Berry (zie onderstaand filmpje).
Getuige de beelden wist hij daar een aardige mensenmassa op de been te brengen. Het was zo opzienbarend, dat het destijds het tv-journaal haalde. Een betere reclame had De Artist zich niet kunnen wensen, als is van de platenwinkel in het filmpje nagenoeg niets te zien. Wellicht was dit een hint naar de toekomst, want de winkel is inmiddels daadwerkelijk verdwenen uit het Zwolse straatbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten