dinsdag 5 september 2017

Platenzaakstickers #286

Hymnophon
Het huis der muziekvrienden
Damstraat 1
Amsterdam C.
Tel. 49630

Op achterzijde hoes, Glenn Miller and his Orchestra, LP, Juke Box Saturday Night, RCA L21068 (Verenigde Staten, 1954)

Net als de Pathéphone (zie sticker 285) is de Hymnophon een voorloper van de huidige platenspeler. Hij werd ook wel 'spreekmachine' genoemd. Een gepaste naam dus voor een winkel die lp's verkocht. Ook deze sticker behoort tot de klassiekers zoals die in de jaren vijftig en zestig gebruikelijk waren. Weinig opsmuk, zwarte letters op een witte achtergrond, met een strak kader er om heen.

In 'het huis der muziekvrienden' werd echter meer verkocht dan alleen langspeelplaten, zo blijkt uit een advertentie in de IJmuider Courant van 31 augustus 1956.


Alhoewel het assortiment voor het merendeel uit muziekgerelateerde apparatuur bestond, verkocht Hymnophon ook televisietoestellen en 'onderzetmeubelen'. Daarnaast kon je er ook terecht voor 'kleine muziekinstrumenten' en bladmuziek. Een mengeling van de radiowinkel die vinyl in het assortiment en de instrumenten-/bladmuziekwinkel die ook een paar bakken platen had staan.

Hymnophon zat midden in het centrum van Amsterdam, tegenover het Paleis op de Dam, achter het monument. De concurrentie moet moordend geweest zijn. In een interview somt Max Fijen, die bij V&D en de winkel van Jaap van Praag achter de toonbank stond, de winkels in het centrum op:
“In de Kalverstraat zat vlakbij de Dam de firma van Emden. Dan was er de Bijenkorf op het Damrak, in de Damstraat zat Hymnophon. Verderop op het Spui zat Bender, tevens pianohandel. In de Leidsestraat de Nieuwe Muziekhandel en in de Reguliersbreestraat Muziekhandel Centraal van Hans Kellerman."
In 1958 kwam daar ook nog een filiaal van Duyvené & Remmers op Damrak 25 bij.

Op het blog van Frits Jonker, medesamensteller van het boekje platenzaakstickers en platenzaakzakken dat mij inspireerde tot dit blog, staat ook nog een zak van Hymnophon.


In de beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam is de winkel duidelijk zichtbaar op een foto van het begin van de Damstraat aan het eind van de jaren vijftig.

Het is jammer dat niet is terug te vinden hoelang de winkel bestaan heeft, maar eind jaren zeventig was de plaats van Hymnophon ingenomen door een Chinees restaurant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten