woensdag 30 augustus 2017

Platenzaakstickers #285


Grammofoonplaten
De Pathefoon
Steenstraat 8
Oldenzaal

Op achterzijde hoes, Ian Gillan Band, LP, Child In Time, Polydor 2391 232A (Italië, 1976)

'De pathéphone is de Franse versie van de fonograaf. De naam wordt ook wel verbasterd tot Pathofoon of Pathafoon. Het is een van de volledig mechanische voorgangers van de grammofoonplatenspeler zoals die tot ver in de 20e eeuw werd gebruikt'. Zo is te lezen op Wikipedia. Typisch Frans om een eigen fonograaf te ontwikkelen, terwijl er al een is. De informatie is inmiddels bovendien achterhaald, aangezien de grammofoonplatenspeler ook tot ver in de 21e eeuw gebruikt zal worden. In ieder geval bij mij!

Het getuigt van historisch besef dat Harry Goorhuis zijn platenzaak in Oldenzaal naar deze voorganger van de huidige draaitafel vernoemde. De sticker die Hans Dinkelberg mij stuurde valt onder de klassieke platenzaakstickers: zwarte letters tegen een goudkleurige achtergrond, waarbij de naam van de winkel in een iets zwierig lettertype dan de andere informatie op de sticker. Bovendien hebben we hier eindelijk weer eens met een authentieke platenzaak te maken die geen andere waar in de winkel duldde, zoals radio's, wasmachines, piano's, videospelers of bladmuziek.

Harry en zijn vrouw Yvonne begonnen de winkel in 1980 in de Steenstraat en verhuisden later naar de nabijgelegen Deurningerstraat in het winkelcentrum In den Vijfhoek. Dat de sticker op een plaat uit 1976 zit, maakt duidelijk dat Pathefoon ook haar back catalogue op orde had. Eind mei 2006 verscheen op de website van Tubantia een bericht dat ook Pathefoon het bijltje er bij neer gooide. De rek was er uit en de leegloop in In den Vijfhoek was al eerder ingezet.

Harry's activiteiten op muzikaal gebied in Oldenzaal bleven niet beperkt tot het runnen van een platenzaak. In 1991 nam hij het initiatief tot het Oldenzaal Muzikaal Festival en was daar 21 jaar als drijvende kracht en voorzitter actief. In 2012 droeg hij de voorzittershamer over.

 Harry Goorhuis (rechts) en zijn opvolger bij Oldenzaal Muzikaal Festival Olaf Bos. Foto: Lars Smook. Copyright: Tubantia.

Na sluiting van de winkel werd Yvonne Goorhuis receptioniste bij de lokale Markt & Media. Toen die failliet ging begon zij een strijkservice genaamd Iron Lady.

Met dank aan Govinda Nigro, jarenlang vaste klant van Harry (toen die nog een snor had).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten