dinsdag 12 september 2017

Platenzaakstickers #287

"Kareltje"
Twijnstraat 16
Utrecht
315583

Op achterzijde hoes, Patrick Cowley, LP, Megatron Man, Megatone Records R1001 (Verenigde Staten, 1981)

Deze sticker werd me vrijwel gelijktijdig toegestuurd door Pierre Gouweloos en Edgar Kruize. Een sticker waar ik dus niet omheen kan en bovendien van een platenzaak met een wel erg aparte naam. Opvallend zijn de aanhalingstekens, wat er op zou duiden dat we hier met een bijnaam te maken hebben. Iedereen noemde hem Kareltje, vandaar dat hij zijn winkel ook maar zo genoemd heeft. Eigenlijk heette hij Flip Reykers.
Zoals te verwachten is, wordt de winkel genoemd op het overzicht van Plaatzaken in Utrecht. Daar is te lezen dat het hier gaat om een importzaak, begonnen eind jaren zeventig en rond 2000 overgegaan in Rhythm Import. De winkel is op een gegeven moment verhuisd naar Mariaplaats 5. Er is zelfs een facebookpagina aan de winkel gewijd. Kareltje 'was één van de meest vooruitstrevende platenwinkels van Nederland. Dat kwam niet in de laatste plaats door het feit dat ze disco 12 inches importeerden vanuit USA en UK', zo is daar te lezen. Dat blijkt ook uit de plaat waar de sticker op zit. Die bevat het nummer Menergy, dat niet op de reguliere versies van de plaat te vinden is.

Getuige de foto van de winkel op de facebookpagina, is hier inderdaad sprake van een gerenommeerde platenzaak, gevestigd in een statig pand in het hart van Utrecht.


De oorspronkelijke sticker moest al snel wijken voor een nieuwe, die de winkel meer smoel gaf en ook op slipmats was afgedrukt. Waarschijnlijk is die er ter gelegenheid van het nieuwe onderkomen aan de Mariaplaats gekomen. Op deze sticker is duidelijker weergegeven wat de specialiteit van Kareltje was.

Er zelfs nog een internetwinkel die platen in de geest van Kareltje te koop aanbiedt en een korte beschrijving van de winkel geeft. Wie een t-shirt, polo, tas of slipmat met een opdruk van bovenstaande sticker wil, kan daar ook terecht. Met de opbrengsten wordt een boek over dance in Nederland gefinancierd, waarin ook Kareltje vast aan bod komt.

1 opmerking: