woensdag 11 oktober 2017

Platenzaakstickers #291

Pardoen
Radio-T.V.
Gashaarden
Grammofoonplaten
Tel. 023-62053

Op achterzijde hoes, The Cleveland Pops Orchestra, LP, Symphonic Marches, Epic PBC S-1121 (Nederland, 1967)

Alles blijkt te combineren, zo toont deze sticker maar weer eens aan. En alhoewel er geen grotere vijand van vinyl is dan een warmtebron, stonden platen en gashaarden bij Pardoen broederlijk naast elkaar. Dit exemplaar heeft er in ieder geval niet onder geleden.

Wederom een klassiek model sticker: goudkleurige belettering tegen een zwarte achtergrond met een frivool gouden randje. Ik ben wel benieuwd of er ook nog gashaarden met deze sticker zijn.

Pardoen is terug te vinden in een Haarlems adresboek uit 1969 in de rubriek Radio en T.V. De winkel was te vinden aan de Rijksstraatweg 529-531 en staat vermeld als Pardoen v/h de Block. De Block was een radio/tv-winkel met diverse filialen in Haarlem. Pardoen heeft waarschijnlijk een van deze filialen overgenomen. Aan het telefoonnummer is dan na het kengetal 023 een 2 toegevoegd. De winkel komt ook nog voor in het adresboek uit 1972. Het telefoonnummer is inmiddels totaal gewijzigd en er is sprake van een filiaal in Santpoort, niet ver van de hoofdwinkel, die in Haarlem-Noord was, om de hoek bij North End.

 

Wat verder in het adresboek opvalt is dat het aantal radio-t.v.-winkels in 1972 fors is teruggelopen in vergelijking met 1969. Daar viel de klap waarschijnlijk al eerder dan in de geluidsdragersbranche. Lang heeft het filiaal in Santpoort niet bestaan. Op de website Santpoort in oude ansichten! wordt het filiaal vermeld bij een foto van om en nabij 1900. In het bijschrift is te lezen dat het een oude bakkerswinkel betreft waar Pardoen begin jaren zeventig in trok om de boel in 1977 over te doen aan Studio 224, die zich specialiseerde in geluidsapparatuur (zo lijkt de cirkel weer rond). Er is daar opvallend genoeg sprake van Pardoen Grammofoonplaten bv. Blijkbaar was de behoefte aan gashaarden en radio- en tv-toestellen in Santpoort niet erg groot. In een adresboek uit 1976 is de winkel gesitueerd aan de Hoofdstraat 224, op loopafstand van de Hagelingerweg. Mogelijk is de winkel aan de Hagelingerweg al in 1976 overgedaan aan Studio 224 en vertrok Pardoen met zijn platen naar de Hoofdstraat.


Met dank aan Erwin van Delden die mij de lp met de sticker cadeau deed.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten