dinsdag 3 oktober 2017

Platenzaakstickers #290

Muziekhandel
H. Schenkelaars
Salmstraat 92
Geleen

Op achterzijde hoes, Dinah Washington, 7", The Queen, Mercury 126 001 MCE (Nederland, 1961)

De klassieke opmaak van een platenzaakstickers zoals de vaste lezers van dit blog hem inmiddels kennen: goudkleurige belettering op een zwarte achtergrond in een gouden kader met een klein zwart randje, en dat geheel vrolijk gekarteld.

Na platenzaaksticker 214 van het Limburgs Platenhuis, is deze inzending van Tijs Tummers de tweede uit Geleen. Schenkelaars lag zowat om de hoek bij het Platenhuis. Zoals de naam Muziekhandel al duidelijk maakt, was vinyl echter niet het hoofdbestanddeel van de inventaris van de winkel. Die bestond uit instrumenten en bladmuziek. Er zijn ook nog blaasinstrumenten van Schenkelaars in omloop en hoewel het hier om Harrie Schenkelaars gaat, betreft het een naamgenoot die een instrumentenfabriek in Eindhoven had.

De officiële betiteling van de winkel mocht dan muziekhandel zijn, Schenkelaars stond in Geleen en omgeving bekend als platenzaak, zo blijkt uit een artikel in De Limburger van 15 oktober 1980. Daarin is te lezen dat 'de inzendingen die de finale [van het vijfde Limburgse Vastelaoves Leedjes Konkoer in Geleen, AN] niet hebben gehaald, kunnen worden afgehaald aan de kassa van het Hubertushuis of bij platenzaak Schenkelaars in Geleen'. Het maakt me wel benieuwd wat er dan kan worden afgehaald. Zouden alle inzendingen op een single zijn uitgebracht? Of zou het om de bladmuziek van de nummers gaan? Dat laatste ligt meer voor de hand, aangezien de winnaar zijn of haar liedje bij Telstar op mocht nemen.

Uit het artikel wordt in ieder geval duidelijk dat platenzaak Schenkelaars in 1980 nog alive & kicking was. Maar de winkel heeft het internettijdperk niet gehaald, er is althans behalve op bovenstaande links, niks van de winkel terug te vinden. Toch is er een tijd geweest dat twee platenzaken in Geleen het hoofd boven water konden houden.

TOEVOEGING 2 JUNI 2018

H. Schenkelaars
Salmstraat 92
Geleen
Telefoon 6414

Op achterzijde hoes, Das Philharmonische Orchester Den Haag, LP, Schubert Unvollendete Sinfonie Musik zu Rosamunde, Fontana Special 700 135 (Nederland, 1964?)

Muziekhandel
H. Schenkelaars
Salmstraat 92
Geleen
Tel. 6414

Op achterzijde hoes, Various Artists, LP, Franse Impressies, Deutsche Grammophon Gesellschaft 135 045 (Nederland, 1960)

Een goede kennis had twee dozen platen klaar staan voor de kringloop. Gelukkig liet hij mij eerst nog even de dozen op stickers nazoeken met als resultaat onder andere de twee bovenstaande stickers. De laatste is een kleine variantie op de oorspronkelijke sticker in dit blog. Na de woonplaats is ook het telefoonnummer toegevoegd. De eerste toevoeging is de opvolger, waarop een afbeelding van een oude grammofoon is toegevoegd en de naam Muziekhandel is verdwenen. Dat duidt er op dat deze sticker speciaal voor de vinylafdeling is vervaardigd. Hij is wel minder speels: de kartelrandjes zijn afgevlakt tot mooie rechte vormen en de sierlijke letters van de eigenaar zijn net zo recht als de vorm van de sticker. De nieuwe zakelijkheid heeft zijn intrede gedaan.


1 opmerking:

  1. Er was zelfs een tijd, dat er drie platenzaken waren. Ik was bedrijfsleiders van de nog niet eerder vermelde platenzaak Disco Danser. Harrie kwam vaker bij mij binnen lopen. Met de familie Tieman van het Limburgs Platenhuis was de relatie iets koeler. Wel heb ik nog bij dochter Lil en haar echtgenoot Cees de Man in hun zaak in de Maastrichtse Muntstraat gewerkt, ik was The King Of The Singles en Joep Kersten The King Of Pop.

    BeantwoordenVerwijderen