woensdag 11 april 2018

Platenzaakstickers #316

Henk Scheer
Radio
Harderwijk

Op label, Royal Male Choir 'Mastreechter Staar', 7", Die Zwölf Räuber, Philips 312 088 NF (Nederland, 1967?)

Radio-Televisie en Gramofoonplaten
Henk Scheer
Donkerstraat
Harderwijk

Op label, Royal Male Choir 'Mastreechter Staar', 7", Deep River, Philips 312 087 NF (Nederland, 1967?)

Maar liefst twee stickers tegelijk deze keer. Beide een donatie aan het platenzaakstickerarchief van Evert Nijkamp. Henk Scheer moet een liefde voor ovalen hebben gehad. Eerst met een mooie ronding, later uitlopend in punten aan weerszijden. De volgorde zoals hierboven lijkt me chronologisch de meest juiste, al ontlopen de singles elkaar nauwelijks in uitgavedatum. Maar laat ik er vanuit gaan dat de karigste wat betreft informatie de oudste is en dat Henk Scheer er achter kwam dat wat meer informatie op de sticker toch wel handig was. De eerste lijkt meer een wrijfplaatje (ook gebruikt op paaseieren). Wellicht had hij die nog liggen en moesten ze eerst op, voor aan de echte stickers begonnen mocht worden.

Zoals uit de tekst op de stickers valt op te maken behoort Henk Scheer tot de sectie radio- en televisiewinkels die ook vinyl in het assortiment hadden. Op de tweede sticker is het zelfs expliciet vermeld. In 1972 werd de winkel aan Donkerstraat 53 overgenomen door Aart Foppen en ging verder onder de naam Scheer & Foppen. Aanvankelijk zal er nog wel vinyl verkocht zijn, maar gaandeweg kreeg elektronica de overhand. Scheer & Foppen had 56 winkels in het noorden en oosten van het land.

Aart Foppen begon als medewerker bij Henk Scheer, maar besloot in 1964 samen met zijn vrouw een eigen elektronicawinkel te beginnen. Acht jaar later nam hij de winkel van zijn voormalige baas over. In juni 2016 ging de keten failliet, een doorstart zag de familie Foppen niet meer zitten. Aart was in 2013 inmiddels overleden en heeft het dus niet meer mee hoeven maken.

Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de elektronicaketen en eigenaar Aart Foppen is er een artikel in de Volkskrant en een artikel van Omroep Gelderland.

Het filiaal van Scheer & Foppen aan de Donkerstraat 53 in Harderwijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten