woensdag 25 april 2018

Platenzaakstickers #318

Sjoerdsma
Radio - Televisie - Gramofoons
Winkel - Hogepol Tel. 2914
Werkpl. - Streek Tel. 2433
Dokkum

Op hoes, Corry Brokken, 7", Milord, Philips 318 375 PF (Nederland, 1960)

Nog kaler en elementairder dan de vorige platenzaaksticker, deze donatie van Evert Nijkamp aan het platenzaakstickerarchief. Zwarte belettering op een witte achtergrond in een schreefloze letter, waarbij alleen kapitalen en onderkast zijn gebruikt, alleen de naam van de eigenaar is in een groter lettertype. En natuurlijk ontbreekt op dit oudje ook de kartelrand aan de onderkant niet.

Sjoerdsma behoort tot de categorie radiozaken, die later uitgebreid zijn met televisietoestellen en gramofoons en in het verlengde daarvan ook de geluidsdragers in het winkelassortiment opnam. Bovendien was de winkel gescheiden van de reparatieafdeling, zo blijkt uit de twee adressen met aanduiding op de sticker. Gaandeweg heeft het vinyl bij Sjoerdsma toch een eigen plek in de winkel verovert, getuige het blog van Jacques Jullens. Jullens ging in 1978 wekelijks naar de platenkelder van Sjoerdsma aan de Hoogstraat om de top 40 op te halen en kocht er ook zijn eerste singletje: Dreadlock Holiday van 10CC. Helaas is op de afbeelding op het blog geen sticker te ontdekken, maar die kan ook op de andere kant gezeten hebben.

De winkel blijkt dus ook nog ergens tussen 1960 en 1978 verhuisd te zijn van de Hogepol naar de Hoogstraat, beide in het centrum van Dokkum. Daarbij kreeg de kelder van de winkel de vinylafdeling als bestemming. Helaas is er via het internet niets meer over de winkel te achterhalen, dus ook geen foto's van de platenkelder. Het ligt voor de hand dat Sjoerdsma met de opkomst van de elektronicaketens het loodje heeft gelegd, dat is vermoedelijk ergens in de jaren tachtig geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten