zaterdag 21 april 2018

Platenzaakstickers #317

Vivace (J.W. de la Beij)
Voor uw grammofoonplaten, muziekinstrumenten en muzieklessen
Spaarndammerstraat 109 Tel. 249426
Albert Cuypstraat 66 Tel. 792094
Alleen verzegelde grammofoonplaten kunnen worden geruild!

Op hoes, Neil Diamond, 7", Song Sung Blue, UNI Records 6073 039 (Nederland, 1972)

Hier had een prijsvraag in gezeten. De stickerplakker bij Vivace heeft de sticker over meer dan de helft van de heer Diamond's gezicht geplakt. Iets persoonlijks??

Een neutrale sticker, rechthoekig met in een kader naam van de winkel, handelswaar en adres. Buiten het kader in cursief de mededeling dat als het zegel, dat elke plaat schijnbaar had, verbroken werd, de aankoper niet meer op zijn besluit kon terugkomen.

J.W. de la Beij bedacht voor zijn winkel een Italiaanse muziekterm die aangeeft dat het muziekstuk up tempo gespeeld moet worden, letterlijk betekent het levendig. Gezien het assortiment dat Vivace voerde behoort hij tot de muziekhandels die er vinyl bij deden. Toch stond de winkel in de Spaarndammerbuurt bekend als een platenzaak, zo is te lezen op Het geheugen van West. Fons Buis haalt daarin herinneringen op aan de Spaarndammerstraat. Hij schrijft: 'De laatste winkel, die ik mij herinner, is Vivace op nummer 109. Een grammofoonplatenzaak. Een kleine winkel waarvoor je kleine stenen trap op moest. Vooral in de latere jaren toen ik 15, 16 jaar oud was, haalde ik hier 45-toeren plaatjes met mijn favoriete muziek: Rock-’n Roll. Elvis, Pat Boone, Peter and his rockets en natuurlijk little Richard. Sommige plaatjes heb ik nu nog in bezit en draai ik met ogen dicht en mijmerend over het verleden.' Dat moet in de tweede helft van de jaren vijftig geweest zijn. Het geeft bovendien aan dat Vivace bij de tijd was. Mogelijk verdwenen met de opkomst van de rock 'n' roll de 
muziekinstrumenten en wellicht daarmee ook de muzieklessen naar de achtergrond ten faveure van het vinyl. Op de website staat ook een afbeelding van een advertentie uit het lokale parochieblaadje.

De advertentie is uit de periode 1957-1959. Opvallend dat er in een parochieblaadje geadverteerd werd met 'altijd de nieuwste nummer', waaronder die van Elvis Presley, die toch niet bij alle parochianen op evenveel bijval gerekend zal kunnen hebben. De advertentie maakt bovendien duidelijk dat de voorletters van de eigenaar anders zijn dan op de sticker. J.W. zal de zoon van M.A. zijn, opvolger in de Vivace-dynastie, en heeft de zaak uitgebreid, niet alleen met meer instrumenten en lessen, maar ook naar de Albert Cuyp. Bovendien is er in de loop der jaren een m toegevoegd aan gramofoonplaten, ook iets van de nieuwe generatie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten