donderdag 10 mei 2018

Platenzaakstickers #319

Muziek
Hakkert
Schiedam

Op voorzijde hoes, Boudewijn de Groot, LP, Apocalyps, Decca EHY 349 003 (Nederland, 1970)

Een combinatie van een prijssticker en een platenzaaksticker. Links de informatie over de winkel, zij het karig, rechts de prijs en waarschijnlijk het bestelnummer van de LP.

Hakkert was een Rotterdams familiebedrijf. De winkel werd in 1880 opgericht door Ph. Hakkert jr. en bestond tot 2007. De winkel kende diverse filialen in Rotterdam, meestal woonde het familielid dat het filiaal bestierde boven de winkel. Het was een muziekhandel, waar naast instrumenten dus ook vinyl werd verkocht, en later cd's. Op de website Joods Erfgoed Rotterdam is een uitgebreid lemma over het familiebedrijf te vinden. Maar nergens wordt een filiaal in Schiedam genoemd. Aangezien de nakomelingen van Ph. Hakkert jr. diverse filialen verspreid over de stad openden, die in een aantal gevallen later verzelfstandigden, zal dit het geval zijn met de winkel in Schiedam.

In de beeldbank van Schiedam is een foto terug te vinden van de winkelpui aan de Hoogstraat 163 in Schiedam.
In het bijschrift is te lezen dat voor op de bok de Schiedamse zangers Wim Scholte en Dick Doorn zitten, die samen het zangduo De Trekvogels vormden. Daarachter zitte De Selvera's, die in 1957 een hit hadden met het nummer De Postkoets. Het gezelschap was per postkoets van het station gehaald ter gelegenheid van de opening van een filiaal van Hakkert aan de Groenelaan, waar ze op zouden treden.

Op de winkelpui staat Hakkert Feestart: mutsen liedjes voordrachten. Mijn inschatting is dat de sticker van het filiaal aan de Groenelaan is, maar het kan natuurlijk ook dat beide filialen dezelfde sticker hanteerden.


1 opmerking:

  1. het gedeelte over Rotterdam klopt niet, dat was geen familie. De muziekwinkel zat eerste aan de andere kant van de Hoogstraat en later op 163. Nieuwe Sluisstraat i8s de andere kant van de Hoogstraat en loopt gewoon door. Mijn vader heeft daar nog enige tijd gewoond. Overgrootvader had diverse zangclubs en de mandolinevereniging ONI, die nog bestaat en twee jaar geleden haar 100 jarig bestaan vierde. Er hebben 3 generaties Hakkert in de muziekwinkel, tevens muziekschool, reparatie en instrumentenbouw, gezeten. Mijn Opa is toen mijn vader de winkel overnam naar Ermelo verhuisd en begeleidde een aantal accordoenclubs, zangvereniging en was kerkorganist.

    BeantwoordenVerwijderen