woensdag 16 mei 2018

Platenzaakstickers #320

Radio Columbia
Lugano

Op hoes, Dalida, 7", Mama, Barclay 71 109M (Frankrijk, 1967)

De derde sticker uit Zwitserland, deze inzending van Tijs Tummers. Twee verschillende lettertypes, beide in kapitaal in de klassieke vormgeving: witte letter tegen blauwe achtergrond met wit randje en nog een minimaal blauw randje daaromheen. Onderaan de sticker is nog duidelijk de kartelrand te zien waaraan het afscheurbare deel met de bestelgegevens voor een nieuw exemplaar voor de winkelboekhouding vermeld stonden. Daar moet over nagedacht zijn, want dat deel moest dus niet aan het hoesje blijven plakken en de sticker wel.

Het fenomeen radiowinkel met vinyl in het assortiment is een universele combinatie, zo blijkt maar weer. Om het geheel een exotisch tintje te geven koos de eigenaar de naam Columbia voor zijn winkel of zou hij specialist in het Columbialabel geweest zijn? Als je op Google op Radio Columbia en Lugano zoekt bij de afbeeldingen, duikt de sticker veelvuldig op. Niet alleen op singles maar ook op lp's en in diverse genres. Dat duidt er op dat de winkel een redelijk vinylaanbod gehad moet hebben.

Tijs Tummers stuurde me ook nog een pagina uit de Rivista di Lugano e della Riviera del Ceresio, nr. 21, 26 mei 1955.



Naast radio's en vinyl kon je er dus ook terecht voor een televisietoestel. Op de advertentie staat bovendien een telefoonnummer, maar helaas geen adres. In een online Zwitsers archief wordt de winkel vermeld, met als schattingsdatum van oprichting 1950-1955. De stickers die via Google te vinden zijn, gaan tot in de jaren zeventig. Op een grotere sticker die op het folie van een hoes zit is met veel pijn en moeite Piazza Riforma te ontcijferen, een groot plein in het centrum van Lugano aan het gelijknamige meer.


Een jaartal van de plaat waar de sticker op zit kan ik niet achterhalen, maar het lijkt er op dat Radio als voorvoegsel voor de winkelnaam verdwenen is en samen met Televisione onder de naam Columbia terecht is gekomen. Het telefoonnummer is hetzelfde als in de advertentie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten