woensdag 10 oktober 2018

Platenzaakstickers #332

Quispel
Bergweg 248
Rotterdam

Op hoes, The Hotcha Trio, 10", Harmonica Highlights, Philips P 10 004 R (Nederland, 195?)

Een mooie, ronde sticker in de vorm van ... een vinylplaat, deze inzending van Jeroen van de Beek.

Quispel begon in 1865 als pianohandel. Aanvankelijk nog samen met G. Litzau aan de Weste Wagenstraat in Rotterdam, vanaf 1880 zelfstandig aan Oostsingel 1. Via de Goudschesingel, komt de pianowinkel uiteindelijk op de Heemraadssingel terecht. In 1941 opent Quispel een filiaal, gespecialiseerd in 'radio-apparaten, gramofoons en aanverwante artikelen' aan de Bergweg. Dit alles is op te maken uit de krantenberichten op een overzichtswebsite van pianofabrikanten in Nederland. De pianohandel bleef gevestigd op de Heemraadssingel en had inmiddels ook al een filiaal aan de Dordtschelaan.

Uit een advertentie in het Vrije Volk van 30 april 1947 blijkt dat aan de Dordtschelaan de piano's langzaamaan verdrongen werden door radio's en gramofoons.


Op Flickr is ook nog een mooie papieren hoes van de firma te vinden, die waarschijnlijk uit de beginjaren vijftig dateert.

Hoe lang de winkel bestaan heeft is niet te achterhalen. Er was in de jaren zestig nog een M. Quispel Radiohandel actief aan de Katendrechtse Lagedijk, maar of dat familie van de oprichter van de pianohandel is, is niet duidelijk

TOEVOEGING 25 APRIL 2019Quispel
Bergweg 248
Dordtschelaan 98
Rotterdam

Op label, Bob Scholte, 10" Shellac, Te Jong, Omega 21.600 (Nederland, 195?)

Deze sticker is bijna identiek aan de bovenste sticker maar in negatief afgedrukt, al kan het natuurlijk ook de bovenste zijn die in negatief is afgedrukt! Maar aangezien op deze ook het adres van het filiaal aan de Dordtschelaan is toegevoegd, zal dit een opvolger van de bovenste zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten