woensdag 3 oktober 2018

Platenzaakstickers #331

Wastora

Op voorzijde hoes, Ben Cramer, LP, My Love Songs, Omega International OM 444.108-G (Nederland, 1976)

In een mail als reactie op platenzaaksticker 329 van Radio- en muziekhandel G. Molenaar attendeerde Fred van Essen mij al op nog een loot van de Molenaardynastie: Wastora in Zaandam. En bij toeval zat bovenstaande sticker bij het pakket platenplakkerplaten dat Edwin van Delden mij vlak daarna overhandigde.

Wastora staat voor Wasmachines, Stofzuigers en Radio's. De winkel heeft een eigen lemma op Wikipedia. De winkel werd in 1953 opgericht door de broers Cees en Klaas Molenaar, die in 1948 al een groothandel in elektrische apparatuur waren begonnen onder de naam ElectroZaan. In 1953 namen zij de radiowinkel van P. Heij aan de Westzijde 51 in Zaandam over. 'Naast het elektro-assortiment specialiseerde Wastora zich ook op andere gebieden, waaronder sport, goud en zilver, meubelen, kleding, geluidsdragers, fotografie, optiek, verlichting, rijwielen, parfumerie.' Zo is te lezen op Wikipedia, voorwaar een breed gesorteerde nering. In 1972 namen de broers Molenaar het noodlijdende AZ '67 over. De huldiging toen AZ '67 in 1981 kampioen werd in de eredivisie vond dan ook op het bordes van Wastora plaats. Ook figureerde de winkel in 1971 in de verfilming van Jan Wolkers' Turks Fruit. Inmiddels was ook het belendende winkelpand op nummer 53 bij de winkel getrokken.

Eind jaren tachtig openden de gebroeders onder naam Wastora Elektro filialen in Den Helder, Haarlem, Beverwijk, Utrecht en Zwolle. In 1992 werd de keten overgenomen door It's Electric (later It's) en Megapool. De familie Molenaar bleef eigenaar van het pand in Zaandam, tot het op 30 augustus 1990 door een brand volledig verwoest werd. Daarmee hield Wastora op te bestaan.

Fred herinnert zich nog dat hij Robert Cray interviewde in de Zaandamse (oer)vestiging, toen die daar een instore gaf. 'De Amerikaanse bluesgigant en zijn band, verbaasd lachend tussen de horden gillende dertienjarige schoolmeisjes die in de middagpauze op het spektakel afkwamen, het was een mooi gezicht', zo schrijft hij.

De (oer)vestiging van Wastora op de Westzijde 51-53 in Zaandam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten