zondag 3 maart 2019

Platenzaakstickers #345

Disco-33
Geertruidenberg

Op label, Humble Pie, 7", Natural Born Bugie, Immediate 1C 006-90533 (Duitsland, 1969)

Weer een klassieker, deze inzending van Jeroen Vedder, al is de informatie op deze sticker minimaal. Gelukkig brengt internet weer eens uitkomst.

Disco-33 was een keten in Midden-Brabant. Eigenaar was Freddy d'Haene, een paar jaar geleden nog actief op marktplaats, waar hij de restanten van zijn winkels verkocht. Via een artikel van Omroep Brabant uit 2016 kwam ik hem op het spoor. Daar is te lezen dat Freddy de keten zo'n dertig jaar geleden begon. Dat zou betekenen dat de single waar de sticker op zit zo'n vijftien jaar voor het openen van de winkel verscheen. Het lijkt me ook niet echt logisch om midden jaren tachtig een keten van platenzaken te beginnen, toen de cd net haar intrede deed. Als het echter wel klopt, betekent het dat Disco-33 ook een afdeling tweedehands vinyl had. De naam doet in eerste instantie vermoeden dat er alleen langspeelplaten te koop waren (33 toeren), maar ook de 45-toeren singles zaten in het assortiment.

Uit het artikel blijkt bovendien dat Freddy zijn assortiment al snel uitbreidde met video's. Van de hele keten waren in 2016 nog twee winkels actief, een in Dongen, waar Freddy zelf achter de kassa zat, en een in Raamsdonkveer, waar zoon Jacco de scepter zwaaide. Uit het verhaal valt ook op te maken dat de video's al snel het vinyl de winkel uit dreef. Op het hoogtepunt bestond de keten uit 6 winkels. Ondanks de neergaande lijn in de branche, zeggen vader en zoon tot het bittere einde door te gaan. Beide winkels bestonden in september 2018 nog, getuige een tweede artikel op Omroep Brabant.

Freddy d'Haene had/heeft ook een twitteraccount, waarop onderstaande afbeelding staat.






Getuige een post op Facebook van Freddy zijn het 'de bekende oranje disco-33 tassen'. In dit geval van het filiaal in Dongen (zie letters links onderin). Op dezelfde pagina staat te lezen dat Disco-33 twee filialen had, een in Geertruidenberg (Raamsdonkveer) en een in Dongen. Van deze puzzel zijn nog niet alle stukjes voor handen, dus wordt dit verhaal in de toekomst wellicht nog vervolgd.

In mijn archief kwam ik nog een sticker tegen, die Pierre Gouweloos me alweer een tijd geleden toestuurde.


Hieruit blijkt dat er ook nog een filiaal in Loon op Zand was. Opvallend dat hier alle filialen vermeld zijn en op de oorspronkelijke sticker alleen Geertruidenberg. Zou de keten daar beginnen zijn en vervolgens uitgebreid naar Dongen en Loon op Zand. Hier is bovendien het logo van de plastic tas op terug te vinden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten