woensdag 13 november 2019

Platenzaakstickers #360

Satis Faction
Record shop
Heerlen

Op achterzijde hoes, Savage, LP, Loose 'n Lethal, Ebony Records EBON 12 (Verenigd Koninkrijk, 1983)

Alhoewel op de sticker de naam duidelijk uit twee woorden bestaat, circuleert hij op het internet aan elkaar geschreven. De naam kan niet anders dan een verwijzing naar het nummer van de Rolling Stones zijn, al zal de naam ook betrekking hebben op het feit dat menige klant de winkel met voldoening over een nieuwe aankoop verliet. 

Een van die klanten was Theo Ploeg, die me de sticker stuurde en ter gelegenheid van Record Store Day 2012 een bijdrage leverde aan de serie 'De platenzaak die mijn leven veranderde' over ... Satisfaction. Die van mij was De Waterput in Bergen op Zoom, waar helaas (nog) geen sticker van terug is gevonden.

De zaak dateert uit de jaren zestig en was aanvankelijk gevestigd aan de Geleenstraat. De toenmalige eigenaar had ook een platenzaak in het over de grens gelegen Aken. Later verhuisde de winkel naar de Saroleastraat om op Oranje Nassaustraat 29 haar voorlopige eindbestemming te vinden. 

Rob Eijsvogels begon in 1971 als medewerker van Amsterdam Recordshop, de winkel in Aken. Een half jaar later stapte hij over naar de winkel in Heerlen. De winkel begon als Satisfaction, maar werd later onderdeel van de Elpee-keten, nu teruggebracht tot de winkel van Jan en Jan in Groningen. Na een paar jaar veranderde de naam weer terug in Satisfaction en naam Eijsvogels de winkel over. Toen Eijsvogels in 2017 overleed, nam medewerker Ruud Kikstra het stokje over. Hij is tot de dag van vandaag de eigenaar. Op het blog De Afgrond is een interview met hem terug te lezen. Harry Prenger wijdt op zijn blog een bijdrage aan de winkel en zijn tijd als hulpje daar, naar aanleiding van het overlijden van Eijsvogels.

Het filiaal van Elpee aan de Geleenstraat (bron: Harry Prenger)

Net als veel andere platenzaken kreeg Satisfaction het in de jaren negentig zwaar. Vinyl was inmiddels uit het assortiment verdwenen en vervangen door cd's en dvd's. Maar de laatste jaren is ook in Satisfaction het vinylaanbod weer sterk toegenomen. De winkel is ook op internet terug te vinden, maar de site doet vermoeden dat internet niet echt een rol speelt in de verkoopcijfers.

Satisfaction Records aan de Oranje Nassaustraat


Geen opmerkingen:

Een reactie posten