zondag 8 maart 2015

Platenzaakstickers #184

De Muziekhal
Korenstraat
Hoek Nieuwstraat
Apeldoorn - Tel. 15700

Op label The Goldstar Brothers, 7", Nothing's Changed, Omega 35.466 (Nederland, 1965)

Een klassiek model, zwarte letters op een goudkleurige achtergrond. Om het geheel een beetje op te leuken zijn er aan de tekst muzieknoten toegevoegd, zij het niet geheel zoals het hoort. De linkse noten komen nog wel overeen met de manier waarop ze afgebeeld horen te worden. De eerste drie rechtse noten daarentegen hebben het bolletje aan de verkeerde kant van stok en vlag.

De naam van de winkel komt overeen met die van de miniketen in het zuidoosten van het land (zie 144).

Het pand waarin de Muziekhal gevestigd was, dateert van 1708 toen er een boerderij gevestigd was. In 1850 werd de boerderij verbouwd tot een slagerij. In 1916 kocht B. Dam het pand en veranderde de slachtplaats aan de Korenstraat in een vergaderzaal en café. De winkel werd voortgezet als groentewinkel tot 1939 toen B. Dam die ook overnam en er een muziekwinkel begon. De heer Dam overleed tijdens de oorlog maar zijn dochter en kleindochter zetten de zaak voort. In 1972 ging het pand tegen de vlakte en kwam er een einde aan de Muziekhal. Zo is te lezen in een krantenartikel op de site van oud Apeldoorn. Van die site is ook onderstaande foto afkomstig die ongeveer 2 jaar voor de sloop is genomen.

Alhoewel de naam Muziekhal anders doet vermoeden, hebben we hier te maken met een winkel die uitsluitend grammofoonplaten verkocht, zoals duidelijk op de gevel te lezen is. Het ligt voor de hand dat de handelswaar in de begintijd van de winkel breder was dan de toen gangbare shellacplaten en dat dochter en kleindochter Dam zich later specialiseerden in grammofoonplaten.

Met dank aan Bjorn Graafland van Concerto voor de foto van de sticker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten