dinsdag 31 maart 2015

Platenzaakstickers #187

Le Bon Ton
Grammofoonplaten
Achter St. Pieter 4
Utrecht
Tel. 030-11033
In- en verkoop

Op hoes ??, LP, ??

Een standaardsticker, zwart met witte belettering waarbij de naam van de winkel vet is afgedrukt. De sticker komt ook voor op het overzicht van 'Verdwenen platenzaken in Utrecht' van Hans Dinkelberg. Hij vermeldt nog dat de winkel handelde in nieuwe en tweedehandsplaten. Het laatste wordt in ieder geval duidelijk uit de toevoeging inkoop op de sticker. Daarnaast is in het overzicht te lezen dat de zaak actief was in de periode 1970-1985, gespecialiseerd was in operamuziek en gerund werd door zanger Carlo Bino. Deze sticker, afkomstig uit de winkelvoorraad van Concerto, heeft het kartelrandje aan linkerkant. Op het overzicht van Hans Dinkelberg is het labeltje (aan de rechterkant dit maal) niet afgescheurd en laat de informatie voor de winkeleigenaar zien.

De naam van de winkel, Le Bon Ton, lijkt een regelrechte verwijzing naar muziek, letterlijk betekent het de juiste toon. Deze betekenis refereert echter aan de 'spreekmanier van welopgevoede en beschaafde menschen' en niet zozeer aan muzikale kwaliteiten. Bon ton heeft echter ook de betekenis modieus. Wellicht hintte Carlo Bino op een combinatie van beide.

Naast platenhandelaar was Bino ook actief als zangpedagoog. Hij was getrouwd met een van zijn leerlingen, de mezzosopraan Viktoria Spans, en had zelf les gehad van de legendarische tenor Tito Schipa. Zo is onder meer te lezen in de Nieuwe Leidsche Courant van 14 juni 1969. Daar staat ook in dat Bino de grootste verzameling opnamen van zijn leermeester had. Bino beperkte zijn verzamelwoede echter niet tot geluidsopnamen, maar bezat ook de kostuums waarin Schipa Massenets Werther en Verdi's Rigoletto vertolkte. Topstuk van zijn verzameling was 'het beroemde flesje, dat de liefdesdrank uit Donizetti's gelijknamige opera (Rigoletto, an) bevatte.' Weet dus wat er kan gebeuren als je je verzamelwoede op één artiest of componist richt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten