maandag 22 juni 2015

Platenzaakstickers #198


De Muziekfontein
T. Smeelen-Hagelaar
Deurne - Tel. 13537

Op voorzijde hoes, Scritti Politti, 12", Absolute, Virgin 601 364 (Europa, 1984)

Na het Muziekpaleis van Wim Berkers, de tweede platenzaak in het Brabantse Deurne. De website bestaat nog, maar vermeldt dat De Muziekfontein haar deuren inmiddels heeft gesloten.

Deze inzending van Hans Dinkelberg is een primeur op het platenzaakstickerblog, aangezien we hier met de eerste vrouwelijke winkeleigenaar te maken hebben. De geschiedenis van De Muziekfontein gaat terug tot muziekwinkel Smeelen in Asten, zo is te lezen op de Deurnese Wikipedia. Daar had mevrouw Smeelen aan de Emmalaan haar eerste platenzaak, waar tevens pick-ups en muziekinstrumenten werden verkocht, en koppelde ze lokale muzikanten aan elkaar. Later opende zij een filiaal van de De Muziekfontein aan de Burgemeester van Beekstraat in Deurne om vervolgens te verhuizen naar de Molenlaan en daarna naar Kerkstraat 30 aldaar. De hoofdvestiging in Asten werd na verloop van tijd gesloten. Op een website van liefhebbers van Hemels Bier staat onderstaande advertentie van 17 oktober 1968.


De muziekfontein heeft nog net de komst van het wereldwijde web meegemaakt en zag het mogelijk als een kans te overleven. De website dateert uit het eind van de jaren negentig en daar is te lezen dat de winkel meer dan 35 jaar bestaat. Het begin moet dus ergens in de vroege jaren zestig liggen. Tegen de tijd dat de website de lucht in ging was het vinyl al uit de collectie verdwenen, net als de muziekinstrumenten en de pick-ups, en verkocht mevrouw Smeelen nog uitsluitend cd's. Ze richtte zich op een zo breed mogelijk publiek door zich 'te specialiseren in elke muzieksoort die maar bestaat', met speciale aandacht voor New Age muziek, Brabantse muziek en Tsjechische blaasmuziek. Dat is vragen om problemen zou ik zeggen. Een lang leven was de winkel dan ook niet meer beschoren.

Op het Durecoblog is nog een foto te vinden van het pand aan de Kerkstraat op de hoek met de Molenlaan, dat inmiddels onderdak bood aan Olympia Uitzendbureau. Maar ook dat is in de tussentijd verhuisd.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten