woensdag 25 mei 2016

Platenzaakstickers #238

Platenhuis
Pastor
Barteljorisstraat 42
Haarlem - Tel. 15158

Op achterzijde hoes, Kinderkoor 'Jacob Hamel', LP, Zingen in de kring, deel 1, CNR GA 5035 (Nederland, 196?)

De zesde platenzaak in Haarlem en de tweede in de Barteljorisstraat, zij het deze keer aan de even zijde. Het echtpaar Mieke en Karel Pastor startte in 1959 deze platenzaak. Gaandeweg specialiseerde de winkel zich in het importeren van wereldmuziek en dan met name uit Noord-Afrika. Dit leidde er toe dat ze in 1972 in Parijs een eigen label startten, Disques Motone, gespecialiseerd in licentie-uitgaven van Noord-Afrikaanse labels. Naast het label hadden ze ook een winkel in Parijs. Met het overlijden van Karel Pastor in de jaren negentig sloot zowel de winkel in Haarlem als in Parijs en hield ook het platenlabel op te bestaan.

Onderstaande beelden komen uit de beeldbank van het Noord-Hollands Archief en tonen de winkel gezien vanuit weerszijden van de Barteljorisstraat.





Beide foto's zijn in 1974 gemaakt door Jos Fielmich. Richting Grote Markt zagen passanten het logo en de naam van His Master's Voice op het uithangbord. Liep men in de andere richting dan zag men Columbia.

Met dank aan Pierre Gouweloos die mij de sticker toestuurde.

2 opmerkingen:

  1. Karel Pastor was mijn leraar op de MAVO. Ik ben even vergeten in welk vak hij les gaf. Ik weet nog dat hij in de winkel een foto had hangen met Golda Meir van Israël, die op bezoek was geweest in de winkel of dat mr.Pastor, Israël heeft bezocht. Ik zou graag die foto nog wel eens willem zien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kwam reeds in 1962 in de zaak. Mijn eerste LP kocht ik daar. Tevens stond daar toentertijd, een heel leuke dame van rond de 20. Jaren later heb ik haar nog veel gesproken in 't Proeflokaal te Haarlem. Van de foto herinner ik mij niets. Ben daar ook niet rouwig om, alles behalve een fijne herinnering aan Mw. Meir. Het zegt ook weinig over de Hr. pastor, die ik ook vaak zag. Buiten wereldmuziek, kocht hij ook popmuziek in, van klasse!

      Verwijderen