zondag 14 juni 2015

Platenzaakstickers #197


Lothar Löffler
grammo
Basel

Op achterzijde hoes, Michel Polnareff, 7" EP, Ta-Ta-Ta-Ta, Disc 'AZ AZ EP 1089 (Frankrijk, 1967)

Deze kwam ik tegen op Discogs tijdens het toevoegen van de laatste aanwinsten aan mijn collectie. De tweede Zwitserse sticker, na die van Kratzer in Thun, eveneens afkomstig van Discogs. Een sticker van het klassieke type: zwarte belettering en afbeelding op een goudkleurige achtergrond.

Löffner, geboren in 1918, was een Zwitserse bar- en orkestpianist, componist en arrangeur, zo is op Wikipedia te lezen. Hij was werkzaam bij Musik Hug tot hij in 1944 zijn 'Grammohaus' oprichtte (op de sticker afgekort tot grammo), waar onder andere de mispersing van de single van Michel Polnareff werd verkocht. Op de achterzijde van betreffende single staan titels en credits door elkaar heen gedrukt. Het hoofd van Polnareff staat op de binnenzijde van de voorkant afgedrukt en wordt pas zichtbaar door een gat in de achterkant van de hoes als het singletje uit de hoes is gehaald.

Löffner komt zelf ook in de database van Discogs voor, onder andere als maker van onderstaande LP, die vast ook in de collectie van het 'Grammohaus' voorkwam.



De naam 'Grammohaus' maakt direct duidelijk dat we hier van doen hebben met een platenspeciaalzaak en geen afdelinkje vinyl in een muziekinstrumentenwinkel of radiohandel. Dat is ook te zien aan de afbeelding op de sticker, die een enigszins radioactief beeld van een vinylplaat laat zien. De winkel was gevestigd aan de Sattelgasse 3, zo is te lezen op een platenhoes op de website van 'Verschwundene Balser Geschäfte'. In 1989 neemt Raymond Wyler het 'Grammohaus' over een gaat de winkel door als Musik Wyler aan de Schneidergasse 24 in Bazel. Musik Wyler is inmiddels onderdeel van Bider und Tanner, de grootste onafhankelijke boekhandel in Zwitserland en verhuisde daarmee naar Aeschenvorstadt 2. De vinylopleving lijkt aan Zwitserland voorbij te gaan, aangezien er momenteel uitsluitend cd's op de muziekafdeling te krijgen zijn. Naast boeken en cd's, zijn er dvd's, spellen en kaartjes voor muziekvoorstellingen te bekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten