maandag 21 september 2015

Platenzaakstickers #206Disco Hof
Haren

Op achterzijde hoes, Jonathan King, LP, Try Something Different, Decca SKL 5127 (Verenigd Koninkrijk, 1972)

Wat Eden was voor Adam en Eva was Disco Hof voor de platenliefhebber in Haren en omgeving. De winkel was gevestigd aan de Rijksstraatweg op nummer 190. In tegenstelling tot de vorige sticker in dit blog van Radio Pracht in Amersfoort is hier een veelvoud aan lettertypes gebruikt voor een minimale tekst. Elk woord heeft zijn eigen lettertype en dan ook nog in drie verschillende vormen en combinaties: cursief, vet en kapitalen. Tegenover deze drukte staat het prachtige beeld van een muzieknoot waarbij de noot uit een lp bestaat. Hier hebben we te maken met een échte platenzaak, zo de naam daar al twijfel over liet bestaan.
De Disco Hof maakte ook gebruik van het fenomeen scheursticker zoals aan de onderkant van de sticker is te zien. Bij verkoop werd dat gedeelte door de winkelmedewerker afgescheurd zodat een nieuw exemplaar van de desbetreffende plaat besteld kon worden, voor zover die nog verkrijgbaar was. De stickerplakker heeft er in dit geval in ieder geval rekening mee gehouden dat na afscheuren de gehele tekst op de achterzijde van de plaat leesbaar bleef.

In Het Nieuwsblad van het Noorden van zaterdag 14 september 1974 stond de volgende advertentie.


Ik had gehoopt op nog een aantal potentiële platenzaakstickerleveranciers in het noorden des lands, maar niets is minder waar. Naast diverse sigarenmagazijnen, de herenconfectieafdeling van de V&D in Groningen en jeanswinkels in Friesland en Groningen is Disco Hof de enige platenzaak waar de kaartjes voor het concert van Slade drie maanden later te verkrijgen waren.

Onderstaande foto uit het beeldarchief Groningen zette me op het spoor naar het vervolg van Disco Hof.


Op deze foto van de Rijksstraatweg in Haren is rechts op de parkeerplaats een witte Ford Transit te zien met op de achterdeuren het opschrift rtv hof  met vestigingen in Appingedam, Groningen en Haren en het Expert logo. Tegenwoordig is op de Rijksstraatweg 216-220 een Expertfiliaal gevestigd. Eigenaar van de winkel is Ivo Hof. Op de website van Haren | de Krant staat een artikel uit 2012 waarin sprake is van uitbreiding van de winkel. Daarin is ook te lezen dat Hof's vader Coen samen met zijn broers begin jaren 60 de winkel van RTV Bruining overnamen en ook een tijdlang een platenwinkel op de hoek van de Kerkstraat hadden. Die winkel is eind jaren 90 gesloten.


Deze inzending kwam wederom tot stand in nauwe samenwerking met Bjorn Graafland van Concerto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten