dinsdag 8 september 2015

Platenzaakstickers #204

Gramofoonplaten - pick up combinaties
Radio National
Tel. 55050
Ruijschstraat 54  Amsterdam

Op label, Malando And His Rumba/Tango Orchestra, 10" (Shellac), Rodriguez Peña, Philips P 15362 H (Nederland, 195?)

Wederom een voorbeeld van een winkel in audio-apparatuur die ook vinyl in het assortiment voerde. De aanwezigheid van deze schijf van de Rotterdamse accordeonist/componist Arie Maasland zou kunnen betekenen dat de naam van de winkel refereerde aan het assortiment.
Deze sticker uit de jaren vijftig behoort tot het standaardsoort: gouden belettering en omranding op een zwarte achtergrond. De ronding aan de bovenkant loopt net niet parallel met het label. Duidelijk een voorbeeld uit de tijd dat er van fotohoezen nog geen sprake was en platen aan de winkels werden aangeleverd in labelhoezen.
De winkel bevond zich op de hoek van de Ruyschstraat en de Wibautstraat. Radio National heeft waarschijnlijk gedwongen het veld moeten ruimen voor geplande nieuwbouw eind jaren zeventig. Toen die uitbleef werd het gehele blok aan de Wibautstraat tussen de Ruyschstraat en de Blasiusstraat in fases gekraakt en opnieuw bewoonbaar gemaakt. De panden stonden bekend als De Blaaskop. In januari 1982 werden de panden ontruimd en gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Een platenzaak is daar helaas niet in teruggekeerd.

Het pand van voorheen Radio National na de ontruiming in 1982 (bron: Gemeentearchief Amsterdam). Boven de deur is de naam van de winkel nog zichtbaar.

Deze bijdrage werd mede mogelijk gemaakt door Hans Dinkelberg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten