maandag 14 september 2015

Platenzaakstickers #205Radio Pracht n.v.
Langestraat 10-12
Telef. 14340
Amersfoort

Op achterzijde hoes, Josef Schmidt, 7", Josef Schmidt singt: O Sole Mio / La Paloma, Elite Special A-262 (Zwitserland, 195?)

De sticker is helaas niet geheel in overstemming met de naam van de winkel, die deed meer vermoeden. Al heeft de sticker in al zijn kaalheid en simpelheid ook weer iets moois. Het ene schreefloze lettertype straalt een zekere authenticiteit en serieusheid uit. De enige afwijking is dat de naam van de winkel vet is. Zou er nagedacht zijn over de taps toelopende regels van boven naar beneden?
Zoals de naam al duidelijk maakt hebben we hier weer met een winkel te maken die aanvankelijk uitsluitend audio-apparatuur verkocht. Na de radio deed waarschijnlijk de platenspeler zijn intrede bij Radio Pracht, waarna ook de bakelieten platen en later de vinylsingles en langspelers aan het assortiment werden toegevoegd. Een advertentie uit het Amersfoortsch Dagblad van 8 mei 1940 maakt duidelijk dat de winkel al voor de Tweede Wereldoorlog bestond.


Het blijft een raadsel wat het 'nieuwste Philips wondertoestel' is. 'Speelt op het licht en zonder lichtnet'??? Schijnbaar een radiotoestel dat op zonne-energie werkte. En dat reeds in 1940! Of hebben we hier met de eerste draagbare tv te maken? De advertentie maakt in ieder geval duidelijk dat Radio Pracht in die tijd nog maar een pand aan de Langestraat bezette. Daar werd na de oorlog het belendende pand op nummer 10 aan toegevoegd, alsook een 1 voor het telefoonnummer.

Op de Facebookpagina van Oud Amersfoort zijn nog twee foto's van Radio Pracht te vinden, respectievelijk uit 1962 en 1970.

 Radio Pracht in 1962
Radio Pracht in 1970

Op de oudste foto is te zien dat het linkerdeel van de etalage voornamelijk op vinyl is gericht, terwijl het rechterdeel de apparatuur etaleert, waaronder inmiddels ook televisietoestellen. Zoals het merendeel van de radiowinkels op dit blog is ook Pracht inmiddels ter ziele.
Deze sticker is afkomstig uit de platencollectie van Stan Rijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten