maandag 28 september 2015

Platenzaakstickers #207

Ook voor U ligt een plaat bij
Phonoton
Overtoom 30
Amsterdam-W.
Tel. 87016

Op achterzijde hoes, The Modern Jazz Quartet and The Oscar Peterson Trio, LP, At The Opera House, Verve MG V-8269 (Verenigde Staten, 1957)

Een voorloper van sticker 138, deze inzending van Bjorn Graafland van Concerto. Wederom een staaltje van mooie vormgeving. De klassieke witte belettering in kapitalen op een blauwe achtergrond en dat alles in de vanzelfsprekende vorm van een LP. De slogan 'Ook voor U ligt een plaat bij Phonoton' laat er geen twijfel over bestaan dat we hier niet met een speciaalzaak in een specifiek genre te maken hebben, maar met een allround platenwinkel. Deze sticker maakt bovendien duidelijk dat Phonoton niet vanuit het niets aan de Ceintuurbaan terecht is gekomen, maar een voorgeschiedenis aan de Overtoom heeft. De naam lijkt te refereren aan de eigenaar van de winkel (Ton) en zijn handelswaar (phono).
Geen voor de hand liggende verhuizing, van de Overtoom in West naar de Ceintuurbaan in Zuid. Het lijkt er op dat Ton zijn platenzaak eind jaren vijftig aan de Overtoom tussen de Nassaukade en de Eerste Constantijn Huygensstraat is begonnen en eind jaren zeventig de overstap naar Oud-Zuid heeft gemaakt. Toen ik begin jaren 80 in de buurt kwam wonen, was er in ieder geval geen platenzaak meer te bekennen.
De kans is groot dat hij in De Pijp een geheel nieuwe klantenkring op moest gaan bouwen, aangezien op de route van West naar Zuid zijn oude klanten de afslag naar de Utrechtsestraat passeerden waar Get Records, Concerto en Oro een groot aanbod boden. Bovendien kende de Kinkerbuurt, niet ver van de Overtoom, ook de nodige platenzaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten