vrijdag 23 oktober 2015

Platenzaakstickers #210

Nic. de Tombe
Pieterskerkchoorsteeg 11
Leiden
Telefoon 22184
Giro 180874

Op achterzijde hoes, Georges Moustaki, LP, Georges Moustaki, Polydor 184 350 (Duitsland, 1969)

Bijna onvoorstelbaar, maar dit is pas de eerste sticker van een platenzaak in Leiden in dit blog. Een gangbare sticker uit de tijd dat de koper nog geen mint conditie hoes nastreefde. Een medewerker van muziekwinkel Nic. de Tombe gebruikte plakband om de platenzaaksticker op de achterzijde van de hoes te bevestigen, verwijderen kan fatale gevolgen hebben voor de conditie van de hoes! Onder aan de sticker de bekende kartelrand waarlangs bij verkoop de bestelgegevens van de plaat werden afgescheurd zodat een nieuw exemplaar besteld kon worden. Het is me nog steeds onduidelijk wat de functie van het vermelde gironummer is: giften van tevreden klanten?
De firma De Tombe heeft er net iets meer werk van gemaakt dan nodig door het toevoegen van de muzieknoot met in het vlaggetje een vinyl lp verwerkt.We hebben hier te maken met een platenspeciaalzaak zoals uit onderstaande blijkt.

De Tombe was behalve in de Pieterskerkchoorsteeg, ook gevestigd aan de Haarlemmerstraat, zo is te lezen in een post op het blog Jeugdsentimenten onder het lemma De Platenzaak. De winkel was daar gevestigd in twee panden, waarbij een deel gereserveerd was voor de oudere luisteraar en een voor de jeugd. In het midden was een ruimte met draaitafels om platen te beluisteren. Een andere blog maakt melding van een vesting in de Diefsteeg. Aangezien die steeg parallel aan de Pieterskerkchoorsteeg ligt, berust dit waarschijnlijk op een vergissing van de tweede bron. Er is ook geen verder bewijs dat Nic. de Tombe aan de Haarlemmerstraat zat. Een advertentie in het Leidsch Dagblad van 21 december 1979 vermeldt als adres voor de kaartverkoop van een concert van Mr. Ackerbilk ook nog de Pieterskerkchoorsteeg. Het zou kunnen dat de winkel een groter filiaal net iets buiten het centrum opende in de hoogtijdagen van de platenverkoop. Zeker is in ieder geval dat de winkel nog in september 1990 bestond, getuige een advertentie in de Leidse Courant van de 27e van die maand om mensen te verleiden een cd met korting te kopen. Hieronder een deel van de advertentie (helaas zonder adres).


De mooiste kado's vind je in de platenzaak! Een van de laatste stuiptrekkingen van de sector om te overleven. De Tombe was waarschijnlijk een van de slachtoffers van de neergang op de geluidsdragersmarkt in de jaren negentig.

De afgebeelde sticker is afkomstig uit de vinylcollectie van Alfred Blaak.

Een week later kwam ik op de boekenmarkt op het Spui in Amsterdam nog een variant van de sticker tegen.

Nic. de Tombe
Lange Pieterskerkkoorsteeg 11
Leiden, tel. 22184, postrek. 1880874

Op achterzijde hoes, Mary O'Hara, EP, Songs of Erin no. 3, Beltone IEP 59 (Verenigd Koninkrijk, 1959?)

Hier is sprake van een voorganger van de blauwe sticker, toen de Pieterskerkchoorsteeg nog de Lange Pieterskerkkoorsteeg was en een rekening bij de giro nog postrekening werd genoemd. De rol met plakblad werd ook toen al gebruikt om de sticker aan de hoes te hechten.

TOEVOEGING 8 DECEMBER 2015

Bjorn Graafland van Concerto stuurde me deze gele variant van de bovenste sticker.

Op achterzijde hoes, Pramod Kumar, LP, Le Sitar Indien, Le Langage Du Raga, Arion
ARN 34207 (Frankrijk, 1973)
 

1 opmerking:

  1. Zojuist één in een mooie staat ontdekt op mijn Mint conditie Cats Home LP

    BeantwoordenVerwijderen