dinsdag 6 oktober 2015

Platenzaakstickers #208

't Ultrafoonhuis
Lagen Poten 21b
Den Haag
Platen worden niet geruild

Op achterzijde hoes, Gilbert Bécaud, 7", Toi L'oiseau, Le Voix De Son Maître 7 EGF 195 (Frankrijk, 1956)

Een sobere sticker met niet meer dan de hoognodige informatie: naam van de winkel, adres en de mededeling dat je beter goed nadacht over wat je kocht, want ruilen behoorde niet tot de mogelijkheden. Ook hier het inmiddels bekende winkelinventarisatiesysteem herkenbaar aan het kartelrandje onderaan de sticker, waar de gegevens van de verkochte plaat werden afgescheurd, zodat er een nieuwe besteld kon worden.
De geschiedenis van 't Ultrafoonhuis gaat nog verder terug dan 1956. In het verslag van de jaarvergadering van de Nederlandsche Filmliga van 1929 wordt de winkel al genoemd. De winkel stelde twee gramofoons ter beschikking van de Haagsche Filmliga. Alles wijst er op dat we hier van doen hebben met een audiowinkel, maar dan eentje die voor het hogere segment ging, getuige de naam Ultrafoon. Bij de apparatuur hoorde natuurlijk ook de geluidsdragers die 't Ultrafoonhuis ook verkocht. In april 1936 verhuisde de winkel van de Kneuterdijk naar de Lange Poten tegenover Hotel Centraal, zo staat de lezen in Het Vaderland van 4 april dat jaar. 'Achter een flinke etalage ligt een ruime winkel en daarachter een gehoorzaal met afzonderlijke boxen, waar men zelf de platen zijner keuze kan laten spelen', zo is er te lezen. De winkel komt ook ter sprake in een dissertatie van C. Wouters uit 1999 over de bestrijding van jazz en moderne amusementsmuziek in Duitsland en Nederland in de periode 1920-1945. Daar staat: 'Volgens een advertentie in De Jazzwereld van september 1940 beschikte het Haagse 'Ultrafoonhuis' nog over een grote collectie 'Jazz en Hott Jazz': 'Wij hebben het allernieuwste op voorraad H.M.V.; Columbia; Brunswick; Odeon; Parlophone; Decca'.
De beeldbank van het gemeentearchief Den Haag maakt duidelijk dat de winkel in 1979 in ieder geval niet meer bestond. Toen zat Boutique Purdey aan de Lange Poten 21-23-25. Momenteel is in het pand een winkel van Aurora Kontakt gevestigd. Ooit verkocht deze in verlichting gespecialiseerde winkel ook vinyl, getuige platenzaaksticker 110.

Het filiaal van Aurora Kontakt aan de Lange Poten 21


1 opmerking:

  1. Wat leuk, 't Ultrafoonhuis, was de zaak van mijn vader, paul Kuntze, Hij was een groot jazzliefhebber.

    BeantwoordenVerwijderen