dinsdag 27 oktober 2015

Platenzaakstickers #211

Radio Westrik
Oegstgeest - Leiden

Op label (voor en achter), Harry Belafonte, 7", Mary's Boy Child, RCA 45-RCA 1022 (Verenigd Koninkrijk, 1958)

Om Leiden weer enigszins op de platenzaakstickerkaart te zetten, na nummer 210 (de eerste sticker uit die plaats) nog een sticker uit Leiden (en Oegstgeest) er achteraan. Een typisch voorbeeld van bestickering uit de tijd dat de fotohoes nog geen gemeengoed was. Bestickering van het label bood de platenhandelaar de enige zekerheid dat hij van een deugniet niet een niet bij hem gekochte single retour kreeg in een wel bestickerd hoesje. Westrik neemt zelfs geen enkel risico en voorziet zowel de a- als de b-kant van een sticker!

De firma Westrik gaat op chic op de sticker: een gouden belettering op een groene achtergrond, waarbij de naam van de winkel in cursief is en de vestigingsplaatsen in kapitalen. Een advertentie uit het Leidsch Dagblad van 21 november 1962 leert dat Radio Westrik in Leiden aan de Diefsteeg 17 en in Oegstgeest aan de Geversstraat 39 zit.


De afbeelding maakt ook direct duidelijk, zo de naam dat al niet deed, dat we hier te maken hebben met een firma in audio- (en later video-) apparatuur die daarnaast ook vinyl verkocht. Dat laatste is treffend vormgegeven rondom de o van radio. Wellicht had van de antenne nog een pickuparm gemaakt kunnen worden. 

Nog mooier is de reclame bovenop de bedrijfsauto, die ik op een website over bedrijven in Oegstgeest van Wim Hoogerdijk tegen kwam.
De LP is prachtig tussen de televisie en de radio ingeklemd! Op dezelfde website staat een foto van het interieur van de audio- en videoafdeling van de winkel in 1964.Dat single- of lp-presentaties niet iets recents zijn, maar bij Westrik al in de jaren 60 gebruikt werd om klanten te lokken, bewijst een artikel in de jeugdrubriek van de Leidse Courant van 19 februari 1966.


Het artikel verhaalt van de presentatie van de enige single van The Demons, Big Bamboo b/w Anymore, de week daarvoor. 'Bij Radio Westrik aan de Oegstgeestse Geversstraat stonden ze achter de toonbank van de afdeling "lichte muziek", om het eerste plaatje, dat die afgelopen week net van de persen kwam,  aan de jongen of meisje te brengen'. Onder de leden van de band bevond zich, tweede van links, Gerard Spong op drums.

Het filiaal in Leiden legde als eerste het loodje waarna de firma zich in Oegstgeest steeds meer ging richten op verkoop en verhuur van professionele beeld-, geluid en lichtinstallaties. Eind 1985 wordt de afdeling 'radio-tv-huiskamerapparatuur' overgedragen aan de firma Sound & Vision (what's in a name?). Die blijft op Geversstraat 39 zitten, terwijl Radio Westrik als Westrik multi sound in het belendende pand op nummer 41 verder gaat.

En daar zitten ze volgens Google streetview nog steeds, zoals onderstaande foto laat zien. Sound & Vision heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een tweedehands kledingzaak.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten