woensdag 11 november 2015

Platenzaakstickers #213

Radio De Bie
Deventer

Op label, Jolly's Hawai Orchester, 10", Schönes Tahiti, Odeon O 31 666 (Duitsland, 192?)

Weer zo'n winkel waar je niet omheen kon. De Bie voorzag deze plaat op weerszijden van het label van een sticker. Zoals de naam al duidelijk maakt handelt het ook hier weer om een radiowinkel die eerst bakeliet en later vinyl aan de Deventer bevolking verkocht. Een klassieke sticker waarbij de ronding op de sticker net niet de ronding van het label haalt in goud en zwart, identiek aan de kleurencombinatie op het label. Een ongeoefend oog zou er zo overheen kunnen kijken. Zo niet Evert Nijkamp van Grunnen Rocks die me deze sticker toestuurde.
Radio De Bie zat middenin het centrum van Deventer aan de Brink nummer 80. Begonnen als elektronicawinkel waar onderdelen voor en complete radio's verkocht werden. Zoals op onderstaande foto uit 1959 is te zien, bestond de etalage tegen die tijd voor een groot deel al uit platen.


Veel inwoners uit Deventer kochten dan ook bij De Bie hun eerste platenspeler en singletjes zoals te lezen op de facebookpagina Herinner je Deventer. Op deze pagina is ook te lezen dat de zoon van de eigenaar in de jaren zestig zijn eigen filiaal aan de Vleeshouwerstraat begon. Is hier sprake van een generatieconflict, waarbij de zoon voor het vinyl koos en pa voor de radio(-onderdelen)? Er is ook nog sprake van een kelder op de hoek van de (Kleine?) Overstraat, waar muziek geluisterd kon worden. Zoon Henk, actief in de winkel op de Brink, is nog genomineerd voor 'Deventer held van de sixties'. De Bie had dan ook een vooruitstrevende assortiment in de jaren zestig, zoals blijkt uit de singles die er toentertijd gekocht werden (Elvis, The Rolling Stones, Them) en zal aan de wieg van menig Deventer beatbandje gestaan hebben.
Radio De Bie heeft de jaren zeventig nog gehaald, maar is waarschijnlijk ergens in de jaren tachtig uit het Deventer straatbeeld verdwenen en vervangen door een horecagelegenheid.

TOEVOEGING 30 NOVEMBER 2016


Radio 'De Bie'
Deventer
Brink 80
Telefoon 2892

Op achterzijde hoes, Wiener Symphoniker / Paul Walter, 10", Joh. Strauss: Famous Waltzes, Fontana 663 013 ER (Nederland, 1964)

Een opvolger van de originele, zoals hierboven afgebeeld. Was daarop nog slechts sprake van naam en woonplaats, inmiddels is ook het adres vermeld en heeft De Bie een telefoonaansluiting. Bovendien is aan de onderkant van de sticker duidelijk te zien dat ook De Bie overgestapt is naar het administratiesysteem met kartelrandje.Geen opmerkingen:

Een reactie posten