dinsdag 17 november 2015

Platenzaakstickers #214



Het Limburgs Platenhuis
Gravenstraat 8
Tel. 6800
Geleen

Op achterzijde hoes, Marty Robbins, LP, Island Woman, CBS 62297 (Nederland, 1964)

Met enige regelmaat keert hij terug in dit blog, de agressieve variant van de lieflijke papieren platenzaaksticker opgebracht via het bevochtigen van een gommen achterzijde. De agressieve variant betreft de plakbandsticker, zo goed als niet te verwijderen tenzij de sticker dermate uitgedroogd is dat de tape vanzelf los laat en een hardnekkig residu op de plaat achterlaat. Opvallend in dit geval is dat de kleur van de sticker perfect overeenkomt met die van de afbeeldingen van voorgaande platen van Marty Robbins zoals die op de achterkant van de hoes zijn weergegeven.


Wellicht had het Limburgs Platenhuis nog een rode variant ter beschikking maar werd die te dominant bevonden, geel sloot beter aan. De sticker toont opvallend veel overeenkomsten met de eveneens uit Limburg afkomstige sticker 31 en 101 van Platenhuis Maas in Nieuwenhagen, zij het dat Limburgs Platenhuis cursief is weergegeven. Zou er sprake zijn van een overkoepelend Platenhuis met verschillende filialen in Zuid-Limburg?

Het Limburgs Platenhuis bevond zich aan de Gravenstraat 8, vlakbij de markt in Geleen. Dat Platenhuis Limburg zich buiten de middle-of-the-countryroadmuziekpaden van Marty Robbins begaf, blijkt uit onderstaande posters die ik tegenkwam op een overzichtssite van rock 'n roll in Limburg van Jan Kersten.


De obsessie voor geel begint langzamerhand zorgwekkend te worden, al was er ook een zwart/wit variant. Dankzij het Limburgs Platenhuis werden Peter en z'n Rockets op zondag 26 februari 1961 naar de Hanenhof in Geleen gehaald. Het zal niemand verbazen dat de voorzitter van de fanclub van Peter en z'n Rockets in die tijd, Jan Smeets, hier een steentje aan heeft bijgedragen. Dit was waarschijnlijk de eerste vonk die tot Pinkpop heeft geleid, waar hij meer dan 50 jaar later de baas is. Naast een optreden van verschillende bands, was er op de Teenagerafternoon ook een Teenager-modeshow, verzorgd door de Firma Schunck. Het kan bijna niet anders of geel zal daar de overheersende kleur geweest zijn.

Alhoewel de naam van de winkel doet vermoeden dat we hier met een gespecialiseerde platenzaak te maken hebben, laat een advertentie in het Limburgs Dagblad van 10 juni 1968 zien dat er ook audio-apparatuur verkocht werd. Het telefoonnummer blijkt inmiddels gewijzigd.



Er is in Geleen nog steeds een Limburgs Platenhuis, maar dat houdt zich bezig met de verhuur van onroerend goed. De naam doet anders vermoeden. In de jaren tachtig bestond de winkel nog, getuige een vermelding op de reactiespagina van de website van Herman van Boeyen dat iemand bij de lokale V&D en het Limburgs Platenhuis zijn singles van Vitesse kocht. In 1986 werden er nog kaartjes voor een concert van John Martyn in Heerlen verkocht, organisator ......... Buro Pinkpop!

Met dank aan Bjorn Graafland van Concerto die de sticker beschikbaar stelde.

1 opmerking:

  1. HOI IK BEN OP ZOEK NAAR MEVR.TIEMAN DESTIJDS DE EIGENARESSE VAN DE PLATENZAAK IN GELEEN WEET JIJ HIER IETS VAN AF B.V.D.GROET GUUS

    BeantwoordenVerwijderen