dinsdag 24 november 2015

Platenzaakstickers #215

Studio Fox
Enschedesestraat 17
Tel. 05400-23293
Hengelo

Op achterzijde hoes, Johnny Pearson and His Orchestra, LP, Sleepy Shores, Omega International OM 555.003-H (Nederland, 1973)

De oersticker van het imperium dat Nico Fox vanuit Hengelo opbouwde. Sticker 79 laat al uitbreidingen zien in Enschede, Zwolle en Arnhem, waaraan later nog Apeldoorn en Groningen toegevoegd zouden worden. Met de uitbreiding werd ook de vormgeving van de sticker wat zwieriger, zo wijst een vergelijking uit. Bovenstaande sticker is nogal stijfjes, al veroorlooft de vormgever zich wel de logische verwerking van een vinyl plaat in de O, met op het label de naam van de winkel.10 jaar later begint het vinyl al duidelijke trekken van een cd te vertonen: Fox was er vroeg bij!

Na de hoogtijdagen in de jaren tachtig ging het allengs minder met de plaatverkoop en deed Fox zijn winkels eerst aan Van Leest over, die ze vervolgens aan de Free Record Shop verkocht. Net voor kerst 2012 sloot die het filiaal aan de Enschedesestraat. Dat betekende dat het monopolie op de verkoop van geluidsdragers in Hengelo in handen kwam van Johan Dollekamp van Popeye. Daar ben ik nog geen sticker van tegengekomen, maar ik kan me er wel een mooie bij voorstellen.


Nico Fox bleef enigszins met de muziekhandel verbonden en werd importeur van hoogwaardige audio-apparatuur, nadat hij zijn oude lp's de deur uit had gedaan. Desalniettemin verkondigde hij in de Twentse Courant dat de vinylbeleving op zijn nieuwe apparatuur geweldig was. Hij had schijnbaar nog wat collectors items achter de hand gehouden.

Met dank aan Pierre Gouweloos die me deze sticker stuurde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten