dinsdag 8 december 2015

Platenzaakstickers #217

Goosen
Grammofoonplaten, Musicassettes, Tapes, Compact-Discs
Muntstraat 41
043-214971
Maastricht

Achterzijde hoes, Albion Dance Band, LP, Shuffle Off!, Spindrift Records SPIN 103 (Verenigd Koninkrijk, 1983)

Een uitzonderlijk vormgegeven sticker, deze eerste uit Maastricht. Alle geluidsdragers zijn vermeld, met de nadruk op de cd. Het geheel wordt gecomplementeerd met een abstracte voorstelling van rechthoeken in verschillende groottes en twee driehoeken. Ik kan zo snel de link naar het handelswaar van de heer Goosen niet leggen.

Een artikel op Entertainmentbusiness geeft naar aanleiding van het overlijden van de winkeleigenaar, Henri Goosen, een korte geschiedenis van de winkel. Goosen werd geboren in 's Hertogenbosch, alwaar zijn ouders een muziekwinkel hadden met bladmuziek, instrumenten, geluidsapparatuur en lp's. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en om niet met zijn ouders te hoeven concurreren, vertrek Henri naar het diepe zuiden. In Maastricht begon hij in 1962 in de Wyckerbrugstraat zijn eerste winkel en verhuisde vervolgens naar het Stokstraatkwartier waar hij een winkel in hifi en een winkel in platen bestierde. Daarna verhuisde de winkel naar de Muntstraat. Op het forum Meestrech online is te lezen dat Goosen daarna nog een keer naar de Jodenstraat verhuisde toen Blokker Muntstraat 39 en 41 confisceerde.

Op 1 januari 2002 was Goosen als gevolg van een herseninfarct waarbij hij zijn spraakvermogen verloor, gedwongen de winkel te sluiten. Op 2 januari 2011 overleed hij op 71-jarige leeftijd in Maastricht. Een simpele rekensom maakt duidelijk dat Goosen op 22-jarige leeftijd voor zichzelf begon en zijn vijftigjarig jubileum wellicht op het nippertje heeft gehaald.

Op het blog van Pierre Gouweloos is onderstaande overlijdensadvertentie te vinden.Met dank aan Hans Dinkelberg die de sticker leverde.


Op Flickr kwam ik nog een sticker van Goosen tegen van voor het cd-tijdperk.

Goosen
Grammofoonplaten, Musicassettes, Tapes
Muntstraat 41
Hifi-stereo, Video
Maastricht

Op achterzijde hoes, Johann Sebastian Bach, LP, Wachet Auf, Ruft Uns Die Stimme, Kantate BWV 140 / Bringet Dem Herrn Ehre Seines Namens, Kantate BWV 14, Electrola SME 91 658 (Duitsland, ????)

Duidelijk is dat de hifi-stereo en video plaats heeft moeten maken voor de cd's. De geschiedenis van de winkel doet vermoeden dat er meer stickers van Goosen moeten zijn.

2 opmerkingen:

 1. Platenzaak Goosen! ik herinner mij vooral de locatie op de Jodenstraat omdat ik toen zelf muziek begon te kopen. In de vroege jaren '90 was dat.
  Ik was geen fan van Goosen: ze waren vooral gespecialiseerd in klassiek (in de grote kelder) en de rest (bovenin) leek maar een bijzaak. De luisterposten zaten overigens op de tussenverdieping. Als popliefhebber werd je een beetje aangekeken, want géén klassiek hè.
  Met terugwerkende kracht: die kelder vol klassiek was eigenlijk indrukwekkend. Veel specialistisch aanbod. Ik herinner mij uitgaven van het Factory classical label daar in de bakken. Nu zeldzaam.
  Ik vond Goosen maar duur en ze deden eigenlijk nooit wat in de aanbieding. jammer, maar dat was gewoon niet aantrekkelijk voor de student met beperkt budget. Ik heb er wel wat gekocht en dat waren achteraf gezien altijd minder bekende dingetjes.
  Ik dacht trouwens dat die winkel eerder verdween, maar ik kan me vergissen. In 2002 was ik zelf al weg uit Mestreech.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien wat negatief dit stukje hierboven… Ik zou vandaag de dag anders die winkel binnenstappen hoor. En het waarschijnlijk meer waarderen ook. Ergens jammer eigenlijk dat dat niet meer kan.

  BeantwoordenVerwijderen