dinsdag 1 december 2015

Platenzaakstickers #216

Th. v. Beeck
Muziekhandel
Helmond

Op label, Charles Aznavour, 7", Il Faut Savoir, Barclay 60 276 (België, 1961)

Een variant op de klassieke sticker van gouden belettering op een zwarte achtergond. Om iets meer op te vallen koos muziekhandel Th. v. Beeck voor de rode variant.

Ergens in het begin van de vorige eeuw begon Theo van Beeck aan de zuidzijde van de Markt in Helmond zijn muziekhandel. Dat is te achterhalen dankzij de website van Geschiedenis Helmond, die een schat aan gedigitaliseerd beeldmateriaal heeft, waar ik hieronder dankbaar gebruik van maak.

In het midden Muziekhandel Th. v. Beeck aan de Markt (ca. 1923-1929)

Er is nog een andere foto van pakweg 10 jaar eerder, maar daarop is de winkel slechts gedeeltelijk te zien. De foto maakt al direct duidelijk dat het hier gaat om een winkel die muziekinstrumenten verkocht, getuige het opschrift in het bovenste deel van de gevel: Piano's Orgels. In de jaren vijftig verhuisde Theo van Beeck zijn winkel naar de Veestraat en ging zich specialiseren in grammofoonplaten. Op YouTube is onderstaand filmpje te vinden van de gouden bruiloft van het echtpaar Van Beeck, waarbij het echtpaar volgens goed Brabants gebruik op een serenade van de lokale fanfare wordt vergast. De oplettende kijken zal even kort het uithangbord van de winkel zien.
Op het moment van deze opnames moet de heer Van Beeck de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd zijn. Op stamboomzoeker levert de zoekopdracht Beeck gecombineerd met geboorteplaats Helmond 228 treffers op, waaronder ene Theodorus Andreas van Beeck, geboren 1881 in Helmond en overleden in 1963 te Bakel, een dorp ten noordoosten van Helmond. Dat zou betekenen dat de oprichter ten tijde van onderstaande foto al niet meer in leven was en dat een van de kinderen het bedrijf voortzette.

Muziekhandel Th. van Beeck aan de Veestraat (1964)

Alhoewel op de gevel nog steeds sprake is van Muziekhandel, staat op het raam overduidelijk te lezen dat er Gramofoonplaten te verkrijgen zijn.

De zoekterm Beeck op de website van Geschiedenis Helmond levert behalve de foto's van Muziekhandel Th. van Beeck ook nog beeld op van Radio & TV André van Beeck in de Heistraat. Het ligt voor de hand dat een van de kinderen pa's tweede doopnaam als roepnaam meekreeg en zich van de muziekinstrumenten en het vinyl distantieerde en heeft gekozen voor de audio/videovariant. De oudste vermelding gaat terug tot 1961. In 1966 heeft de firma ook een vestiging in het spiksplinternieuwe winkelcentrum Straakven.


Radio & TV André van Beeck in winkelcentrum Straakven (1966) 

 Momenteel is er nog steeds een Bang en Olufsen leverancier A. van Beeck in Helmond te vinden aan de Steenweg 24. De Muziekhandel/grammofoonplatenwinkel bestaat helaas niet meer, maar wellicht is er bij André van Beeck inmiddels weer wat vinyl in het assortiment opgenomen.

Deze bijdrage werd mede mogelijk gemaakt door Bjorn Graafland van Concerto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten