dinsdag 15 december 2015

Platenzaakstickers #218

Radio Tax
Rotterdam
Middellandplein 19A
Tel. 37119

Op label, The 3 Jacksons, 10", Accordeon Potpourri no. 29, Philips P 17 340 H (Nederland, 195?)

De klassieke vormgeving uit het begintijdperk van de platenverkoop, zwarte letters op een goudkleurige achtergrond. En dat er nou nooit een vormgever rekening heeft gehouden met de ronding van het label! Ook deze is zo goed mogelijk op het label geplakt, maar past net niet. Afwijkend is de bovenkant niet recht is, maar meeloopt met de R en de radiogolven/notenbalk.

Zo goed als niks over te vinden, Radio Tax. De naam levert welgeteld 1 melding op via google. De winkel is dan inmiddels verhuisd naar nummer 29 en is in te schakelen voor de reparatie van radio- of televisietoestellen. Een typisch voorbeeld van een winkel die radio's verkoopt en daarnaast nog wat bakeliet en later wellicht vinyl in de winkel had.

Lezing van het boek Muziek in detail* leert dat platen aanvankelijk vooral in winkels die muziekinstrumenten en bladmuziek verkochten werden aangeboden. De vereniging van platenimporteurs had een monopolie en voorzag uitsluitend dit soort zaken van geluidsdragers. Daar kwam begin jaren dertig verandering in toen Telefunken goedkopere platen aanbood. De importeurs verboden hun clientele platen van Telefunken af te nemen op straffe van het stoppen van levering. Daarop besloot Telefunken de radiowinkels te benaderen om daar een afzetmarkt voor hun zwarte goud te creëren. Dat lukte en zou kwamen er in een keer 700 verkooppunten voor muziek bij.

Radio Tax zat tussen de West-Kruiskade en Radio Leo in op de hoek van het Middellandplein. Gezien de expansiedrift van Leo is het niet ondenkbaar dat Tax het onderspit heeft moeten delven. Momenteel zit op het Middellandplein 19 een Surinaams/Antilliaans bedrijf dat lucht- en vrachtpost naar Suriname en de Antillen aanbiedt en buiten ook nog een rekje met kleding heeft staan.

Middellandplein, links van de zwarte auto achter de lantaarnpaal zit nr. 19, voorheen Radio Tax

Wederom dank aan Bjorn Graafland van Concerto, die de sticker leverde.

*Michael Christianen & Ad Maatjens: Muziek in Detail. De geschiedenis van de platenhandel in Nederland. Ilpendam: Nederlandse Vereniging van Grammofoonplaten Detailhandelaren, 1997

Geen opmerkingen:

Een reactie posten