dinsdag 12 januari 2016

Platenzaakstickers #221

Chris Visser
Speciaalzaak in grammofoonplaten en muziekcassettes
Transvaalstraat 12
Amsterdam Oost
Telefoon (020) 943547

Op achterzijde hoes, Rod Stewart, LP, Blondes Have More Fun, Warner Bros. Records WB 56572 (Nederland, 1978)

Vlakbij de Watergraafsmeer, dichtbij de Linnaeusstraat, tussen de Ringdijk en het spoor zat Chris Visser met zijn speciaalzaak. Waar Disco v.d. Have in de Vrolikstraat en Radio National aan de Ruijschstraat, de Oosterparkbuurt voor hun rekening namen en Radio De Munck (later Disco Munck en Discoland) en De Groef de Indische buurt van vinyl voorzagen, richtte Chris Visser zich op de Transvaalbuurt met zijn speciaalzaak. Gezien de toevoeging 'in grammofoonplaten en muziekcassettes', een typische eind-jaren-zeventig-winkel.

De sticker is typisch voor die tijd: zonder opsmuk, naam, adres, handelswaar en telefoon. Een mooi bijpassend attribuut, op zichzelf of verwerkt in de C van Chris of V van Visser, zat er niet in. Alles is in hetzelfde lettertype, waarbij de kapitalen van VISSER en AMSTERDAM het enige onderscheidende zijn.

Een lang leven lijkt de winkel niet beschoren, zelfs op de site 'Het geheugen van Oost' is niets over Chris Visser terug te vinden. Er is nog wel een Chris Visser actief op de nabij gelegen Dappermarkt die in lappen stof handelt en in het bestuur van de markt zit, maar het lijkt me schier onmogelijk dat dat een en dezelfde persoon is. In de beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam is onderstaande foto te vinden uit 1985 van de Transvaalstraat richting Linnaeusstraat.


De winkel van Chris Visser zou ongeveer ter hoogte van de dubbelgeparkeerde Golf moeten zijn, maar ik kan niet genoeg op de uithangborden inzoomen om dit te verifiëren. Begin jaren negentig is het merendeel van de woningen aan de even kant gesloopt en heeft plaats gemaakt voor nieuwbouw.

Met dank aan Pierre Gouweloos die me de sticker stuurde.

1 opmerking:

  1. Chris Visser stond een tijd met CD'S op de Dappermarkt. (en op andere marktlocaties af en toe)

    BeantwoordenVerwijderen