dinsdag 26 januari 2016

Platenzaakstickers #223

N.V. Rotatone
Kerkstraat 8
Eindhoven
Platen worden niet geruild

Op voorzijde hoes, Gerhard Wendland, 7", Tanze mit mir in den Morgen (Mitternachtstango), Philips 345 317 PF (Nederland, 1961)

Hans Dinkelberg stuurde deze in, inclusief prachtig beeld. Waar Van Leest in Eindhoven de zaak was voor populaire muziek, bediende Rotatone het klassieke publiek, benevens de liefhebbers van een goed Duitstalieg tango, zoals bovenstaande single van Gerhard Wendland. Rotatone was een echte platenzaak en bestond in ieder geval al in de jaren 50, dat is ook de periode waaruit onderstaande foto's dateren.



Boven: Exterieur, beneden: interieur. Fotografie: Foto Starink

De foto's zijn afkomstig van de website van het Regionaal Historisch Archief Eindhoven, waar nog meer beeld van de winkel te vinden is.
De winkel is een typisch voorbeeld van een moderne platenzaak in die jaren: veel licht, ruimtelijk en voorzien van ingebouwde platenspelers en de beroemde bakelieten oortelefoons om platen te beluisteren. De bovenste foto maakt duidelijk dat klanten ook nog naar de kelder en de eerste verdieping konden. De meubels zoals die, met name in de onderste foto, te zien zijn, konden kant en klaar besteld worden. De Amsterdamse firma Druco specialiseerde zich in die jaren in zogenaamde Phonobars. Zij brachten in 1957 de eerste complete phonobars op de markt en ontwikkelden gaandeweg verschillende types.

Lenny Kuhr werkte, voor zij als zangeres bekend werd en nog Leny heette, bij Rotatone. Op de website van haar fanclub vertelt ze dat ze haar eerste single uitpakte bij Rotatone. Toen ze 17 jaar was verliet ze Rotatone om zich op haar carrière als zangeres toe te gaan leggen, wat betekent dat Rotatone in 1967 nog bestond. Het meest voor de hand liggend is dat de winkel eind jaren zeventig, begin jaren tachtig verdween.

Opvallend is dat op de fansite van Lenny Kuhr een afbeelding staat van boekhandel M.F. van Piere, eveneens aan de Kerkstraat. Als eigenaar van de platenzaak wordt steevast Van Pierre genoemd. Wellicht is hier sprake van verwarring en was het een en dezelfde familie Van Piere die zowel de boekhandel als de platenzaak bestierde. Een connectie met de winkelnaam Rotatone is vooralsnog niet te vinden. Het eerste wat in mij opkomt is iets met draaien (roteren) en geluid (tone), wat je al snel bij de draaitafel uit doet komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten