dinsdag 5 januari 2016

Platenzaakstickers #220


"One Love" Rasta Shop
Gasthuisvest 49
Haarlem
023-317424

Op achterzijde hoes, Freddie McGregor, LP, Across The Border, Real Authentic Sound #3009 (Verenigde Staten, 1984)

De koper van deze plaat heeft goed zijn best gedaan om deze sticker er af te krijgen, zo is aan de linkerbovenkant van de sticker te zien. De plakkwaliteit was echter dermate goed, dat hij zijn poging op heeft moeten geven en de sticker zo goed en kwaad als het ging terug heeft moeten plakken.

One Love is zoals de sticker al aangeeft een Rasta Shop, waar hoogstwaarschijnlijk voornamelijk muziek uit Jamaica werd verkocht en wellicht ook nog wat platen van Britse en Afrikaanse reggae-artiesten. De naam van de winkel is afkomstig van het gelijknamige nummer van Bob Marley. De winkel zal naast muziek vooral kleding met daarin de kleuren groen, geel en rood verkocht hebben en wellicht nog wat attributen voor het gebruik van Ganja. Het gebeurt niet vaak dat een winkel zich in een enkel genre specialiseert, tot nu toe was dat alleen Jazz Inn in Amsterdam. Er zijn echter meer reggaespeciaalzaken zoals later in dit blog nog zal blijken als stickers van soortgelijke winkels aan bod komen.

Op de sticker van One Love is duidelijk het continent Afrika te zien met daarin een gezin op weg naar het oosten. Het verbeeldt het terugleiden van alle zwarte mensen naar het moederland Ethiopië door Keizer Haile Selassie. De winkel bevond zich aan de zuidzijde van het centrum van Haarlem tussen de Kleine Houtstraat en het toepasselijke Groot Heiligland. Gezien de opkomst van reggae eind jaren zeventig is One Love rond die tijd of misschien pas begin jaren tachtig opgericht.

Inmiddels is de rasta shop ter ziele en is hoogstwaarschijnlijk dezelfde eigenaar er een Ethiopisch restaurant begonnen met de naam Abay (Blue Nile). Zoals op onderstaande foto is te zien, hangt het uithangbord van One Love er nog wel. De versiering in rastakleuren van kozijnen en muurplint paste wonderwel ook perfect bij de nieuwe bestemming.

Erg aanlokkelijk ziet het er aan de buitenkant niet uit, maar wellicht stap je via de open deur zo in de Ethiopische sferen.Ethiopisch restaurant Abay aan de Gasthuisvest 49

Ook deze inzending is afkomstig van Bjorn Graafland van Concerto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten