zaterdag 21 mei 2016

Platenzaakstickers #237

Muziekhandel
H.P. Vink
Groningen

Op voorzijde hoes, Willem van Otterloo en het Residentie Orkest, LP, Brahms Klavierkonzert nr. 2, Philips S 04024 L (Nederland, 195?)

Een cadeautje van Evert Nijkamp, deze Annetje van Paul Huf. Paul Huf maakte eind jaren vijftig 54 hoezen voor de Favoriten serie van Philips klassiek met het Engelse model Ann Pickford. Ik zal jullie de hele hoes dan ook niet onthouden.



De sticker doet op deze plaat enigszins saai aan, het enige speelse is de vorm, een parallelogram. Vink was een muziekwinkel, gespecialiseerd in klassieke muziek wat betreft de platen en verkocht daarnaast muziekinstrumenten en bladmuziek. De winkel opende in 1912 op Herestraat 91. De heer Vink was gespecialiseerd in piano's en verkocht daarnaast andere instrumenten en bladmuziek. Toen er ook opnames op lp verschenen, werden die ook aan het assortiment toegevoegd. Eind jaren zeventig werd Vink officiële Bang & Olufsen dealer en voegde daarmee ook een hifi-afdeling toe aan het assortiment. In die tijd werd ook het belendende pand op nummer 93 bij de winkel getrokken. Op 31 december 2010 sloot de winkel definitief de deuren. Onderstaand een filmpje op YouTube van RTV Noord over de sluiting van de winkel met ook wat mooie plaatjes van het interieur.


Evert Nijkamp stuurde me al eerder meerdere stickers en parafernalia van de winkel. Om te beginnen deze platenzak die Vink waarschijnlijk in de jaren vijftig, zestig gebruiken om verkochte platen aan de klant mee te geven.

Hier is de naam van de winkeleigenaar gevangen in een pentagram. De heer Vink of zijn ontwerper had duidelijk iets met geometrische figuren.

Daarnaast bediende de firma Vink van onderstaande stickers (in chronologische volgorde)

H.P. Vink
Heerstraat 91
Groningen

Op label, Light Opera Company, 12" Shellac, Gems from 'No, No Nanette', His Master's Voice C 1205 (Verenigd Koninkrijk, 192?)

Wellicht de oudste sticker in dit blog tot nu toe, deze sticker uit de jaren twintig. Een bloemvormige sticker met als basiskleur blauw en witte belettering. In de vorm van een plaat?

Muziekhandel
H.P. Vink
Groningen

Op achterzijde hoes, Robert Casadesus en het Concertgebouworkest, LP, Beethoven Piano Concerto No. 4 in G-major, Piano Concerto No. 1 in C-major, CBS 72200 (Nederland, 1960)

De direct opvolger van die op de Hufhoes? Of is het toch andersom? Ik neig naar het laatste. De tekst is identiek, wel is er een duidelijk verschil tussen het zwierige cursieve lettertype voor Muziekhandel en Groningen en de vette belettering van de winkelnaam. Uitvoering in klassieke vorm: goudkleurige belettering tegen een zwarte achtergrond. Dat laatste suggereert dat deze toch voor die op de Hufhoes komt.

Muziekhandel
H.P. Vink
Groningen

Op voorzijde hoes, Cruys Voorbergh, LP, De ontdekkingsreis van Picollo en Saxo, Fontana XPY 857 067 (Nederland, 196?)

Veel is er niet veranderd, alleen het versierseltje onder H.P. ontbreekt en het randje van de sticker is verdwenen.

Muziekhandel
Vink
Groningen

Op achterzijde hoes, Cruys Voorbergh, LP, De ontdekkingsreis van Picollo en Saxo, Fontana 6424 017, Nederland, 196?

Een heruitgave van de LP hierboven. Die liep schijnbaar zo goed dat de eerste persing er snel doorheen was. Wellicht is dit het moment waarop de familie Vink de winkel overdeed aan een van de personeelsleden, zoals in het YouTubefilmpje ter sprake komt. Daarmee vervielen de voorletters en ging de winkel verder als Vink.

De meest recente sticker stuurde Bjorn Graafland van Concerto me.

Muziekhandel
Vink
Groningen

Plaat onbekend

Hiermee keren we weer terug naar de sticker van het eind van de jaren vijftig. Vink vet en soort winkel en plaats cursief.


De heer Vink liet het niet bij bestickering van zijn platen (voor, achter of op het label). Ook de binnenhoes moest er aan geloven, zoals onderstaande foto laat zien.



Muziekhandel
H.P. Vink
Herestraat 91
Groningen
Telef. 22382
De zaak met een grotere keuze in het betere genre

Op binnenhoes, Mahalia Jackson, LP, Come on Children, Let's Sing, Philips B 47000 L (Nederland, 196?)

Op de binnenhoes veroorloofde de heer Vink zich duidelijk meer dan op de voor iedereen zichtbare sticker. Adres, telefoonnummer en een aanbeveling voor het assortiment dat Vink voerde. Als handelaar in klassieke muziek werd het verschil met het populaire genre nog maar eens beklemtoond!

  Tot besluit een reclameplaatje voor het tijdschrift DISCO DISCUSsie, waarmee de luisteraar zich op de hoogte kon houden van het aanbod in platenland. Een met een stempel en een met een sticker van Vink.






TOEVOEGING 7 JUNI 2023

Muziekhandel
Vink
Groningen

Op voorzijde hoes, Kate & Anna McGarrigle, LP, Pronto Monto, Warner Bros Records WB 56 561 (Nederland, 1978)

Henk Batelaan stuurde bovenstaande sticker in, die verdacht veel op eerdere stickers lijkt maar toch net iets afwijkt qua lettertype en tekst. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten