woensdag 4 mei 2016

Platenzaakstickers #235

Speciaalzaak voor grammofoonplaten
H. Broekhuysen n.v.
Voorstraat 364 - Telefoon 9952
(Dordrecht)

Op achterzijde hoes, Egida Giordani Sartori, 7", D. Scarlatti Sonate D-dur L 14, Philips 400 144 AE, 1959?

Ooit behoorde deze inzending van Hans Dinkelberg aan H.G. de Vries, die het singletje voor 8 gulden bij de firma Broekhuysen in Dordrecht kocht.

Na de firma Bartelts (sticker 149), de tweede platenzaak uit Dordrecht. Ook deze sticker ademt een en al zakelijkheid, zwarte letters op een witte achtergrond. Waar Bartelts het Philips-logo op zijn sticker afbeeldde, veroorloofde H. Broekhuysen zich enige frivoliteit met een muzieknoot in de vorm van een soeplepel. Wel is duidelijk aangegeven dat het om een 'speciaalzaak voor grammofoonplaten' gaat. Bartels behoorde tot de audiowinkels.
De familie Broekhuysen was al in het begin van de vorige eeuw actief in de Dordtse middenstand in de Voorstraat. Johan had daar een muziekwinkel, wat er meestal op wijst dat er ook instrumenten en bladmuziek te koop waren. In 1915 zat hij nog op Voorstraat 347, later bevindt de winkel zich op nummer 328. Johan overlijdt in 1957, maar dan is zijn zoon H. waarschijnlijk al een eigen winkel op nummer 364 begonnen. In 1961 krijgt hij een vergunning voor een verbouwing van het pand. Dat duidt er ofwel op dat de winkel een grondige opknapbeurt krijgt ofwel dat zoon H. het bijltje er bij neer gooit en de winkel tot woonhuis verbouwt. Feit is dat de winkel in de jaren tachtig in ieder geval niet meer bestaat. Ik gok er op dat hij de winkel aanpast aan de eisen van die tijd en nog zeker tot in de jaren zeventig actief is geweest.

Momenteel is in het pand Acupunctuur Dordrecht TCG Medisch Centrum gevestigd, een alternatief genezer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten