woensdag 11 mei 2016

Platenzaakstickers #236
Rippen & Rijken
(Noordeinde 154, Den Haag)

Op achterzijde hoes, Various Artists, LP, Das Horn meisterhaft gespielt, Schwann VMS 815 (Duitsland, 1970)

Zo zie ik ze graag, enigszins afwijkend van de reguliere platenzaaksticker. Rippen & Rijken moet wel een gevestigde naam zijn, meer dan de naam is er ook niet te lezen op de sticker. En om het allemaal nog wat aparter te maken is achter elke letter een muzieknoot op een bepaalde hoogte op de balk afgedrukt. Nadere bestudering leert dat identieke letters met dezelfde muzieknoten corresponderen. Hier is over nagedacht! Om in stijl te blijven is voor het &-teken een g-sleutel gebruikt. Dit alles voorzien van het befaamde kartelrandje onderaan.

Rippen & Rijken was inderdaad een gerenommeerde winkel in het centrum van Den Haag. In 1926 fuseerden de pianobouwers Rippen en Rijken tot een moloch op het gebied van de pianobouw en -handel en openden een winkel op het Noordeinde. Aan de piano's werden op een gegeven moment ook geluidsdragers toegevoegd om de pianokopers van inspiratie te voorzien. En zoals de lp waar de sticker op zat bewijst, dacht de firma Rippen & Rijken daarbij niet alleen aan de eigen nering maar ook aan collegamuziekwinkels, die bijvoorbeeld koperen blaasinstrumenten verkochten.
Rippen & Rijken bouwde niet alleen zelf piano's (de Rippenpiano), ze was bovendien vertegenwoordiger van de firma Steinway en importeerde piano's uit Polen en Tsjecho-Slowakije. De Rippenpiano's werden aanvankelijk in Den Haag op een andere locatie geproduceerd en later in Ede. De website van de huidige gebruiker van het pand, Het Cleyne Huys, vermeldt bovendien dat op het terrein ook een muziekstudio aanwezig was, de 'Steinway Studio', waar vele wereldberoemde pianisten, cellisten, dirigenten en componisten hebben gespeeld voordat zij in Den Haag moesten optreden, onder wie Sergei Rachmaninov, Maurice Ravel, Béla Bartók en Arthur Rubenstein.

In de Haagse beeldbank zijn vier beelden te vinden op Noordeinde 154, waaronder het onderstaande uit 1990.In die jaren is er duidelijk sprake van een tweedeling in de etalage. Links zijn de geluidsdragers te zien, waaronder inmiddels ook cd's, en rechts het aangeboden instrumentarium. In het voorjaar van 2003 sloot de winkel haar deuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten