maandag 22 mei 2017

Platenzaakstickers #277

Méér dan 35 jaar
Gregory bv
Zeilstraat 60-62
020-734277

Op voorzijde hoes, Mink DeVille, LP, Coup de Grâce, Atlantic ATL K 50 833 (Europa, 1981)

Kennelijk was de heer Gregory zijn 35 jarig jubileum vergeten of hij had een vooruitziende blik. Het 'Méér dan' kan beide richtingen op wijzen. Wel zo handig om dat toe te voegen, dan kan de sticker nog jaren mee. Feit is dat het de eerste jubileumsticker op dit blog is. Het aantal jubileumjaren is door een lauwerkrans omgeven, de naam in een onregelmatig lettertype, waarbij de letters in grootte variëren. Ook dat ben ik nog niet eerder tegengekomen. Een verwijzing naar een avontuurlijke natuur?

Henk Gregory opende de winkel in Oud-Zuid in Amsterdam in 1945, net na de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk was hij gespecialiseerd in het repareren van radio's, die aan het eind van de oorlog weer tevoorschijn kwamen en het niet meer bleken te doen. Later kwamen daar singles en lp's bij en op een gegeven moment ook de vermaledijde cd. Het familiebedrijf sloot op 1 april 2008 de deuren, gedwongen door de neergaande omzet en een te kleine winstmarge. Op dat moment was de naam inmiddels uitgebreid tot  Gregory Music & More, een aanwijzing dat er ook audioapparatuur verkocht werd. Zoon Ton was ten tijde van de sluiting eigenaar en werkte er samen met zijn vrouw al veertig jaar. Van de acht werknemers die op zoek moesten naar een andere baan waren er vijf Gregory's. De zaak bestond toen inmiddels 63 jaar.

Walter Gregory zocht de schuldige van de sluiting niet zozeer in de downloaders alswel in de concurrentie van grote, goedkope zaken. 'Onze leveranciers leveren liever aan grote zaken die vijf, zes jaar bestaan, dan aan een kleine zelfstandige die het al 63 jaar uithoudt. Daardoor kan zo'n Mediamarkt bijvoorbeeld een cd voor een tientje aanbieden en moeten wij het voor achttien doen', zo vertelde hij het Parool.


Op de website van het Nederlands Grammofoon Genootschap wordt uitgebreid aandacht besteed aan de sluiting en geschiedenis van de winkel.

p.s.
Op Coup de Grâce covert Mink DeVille een nummer van Eddie Hinton, Help Me To  Make It (The Power of a Woman's Love). Eddie nam het met zijn toenmalige band The Rocking Horses op en stuurde de demo naar Atlantic Records. Willy DeVille hoorde het nummer bij toeval en besloot het op te nemen. Het origineel is later op Playin' Around (The Songwriting Sessions vol. 2) verschenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten