maandag 15 mei 2017

Platenzaakstickers #276

't is van Annes
Amstelveen

Op achterzijde hoes, Joan Baez, 7", There But For Fortune, Amadeo AVRS 21329 (Oostenrijk, 1965)

Blijkbaar was Annes in Amstelveen een koninklijke leverancier, vandaar het kroontje op deze sticker. En zo dat nog niet genoeg is; ik ben bovendien nog nooit een Oostenrijkse persing tegengekomen, die in Nederland tot het winkelbestand hoorde. Voor alles een eerste keer. En Amadeo, de naam van het label waarop de plaat verscheen, zal wel een Latijnse vervoeging van Amadeus zijn, de dativus of ablativus. Zou het de dativus zijn: voor Amadeus. Of werd Amadeus als vertrekpunt genomen, dan is het de ablativus. Dat laatste klinkt bij nader inzien logischer: daar begon het in Oostenrijk allemaal mee.

Ook deze sticker is typisch voor de tijd waarin de single verkocht werd: een egale achtergrond, dit maal rood, en een goudkleurige belettering waarin de naam van de winkel iets uitbundiger - cursief - en de andere tekst in schreefloze kapitaal. Daarnaast een combinatie van wapenschild met kroon.

Annes is geen onbekende naam in Amstelveen. Tegenwoordig is er nog een Art d'interieur Annes aan de Rembrandtweg en heeft Jos Annes een airbrush studio, waar je een cursus in airbrush kunt volgen of een opdracht uit kunt zetten voor een airbrush: 'de precisie van een foto gecombineerd met het eigen van een schilderij', zo vermeld de website. Dit moeten bijna wel nakomelingen zijn van de Annes die de Oostenrijkse persing van de single van Joan Baez in zijn assortiment had. Was het dan wellicht een fotografiewinkel die er ook wat vinyl bij deed, wat niet ongebruikelijk was? Er is ook nog een DJ Sennar in Amstelveen, wiens eigenlijke naam Rick Annes is. Hij heeft zijn voorletter en achternaam omgedraaid en kwam zo tot zijn artiestennaam. Zou zijn vader hem ooit op het vinyl- en/of muziekspoor hebben gezet? Het blijft allemaal gissen, want er is over de firma Annes in combinatie met vinyl geheel niets op het internet te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten