maandag 29 mei 2017

Platenzaakstickers #278

Fonobar
Neelemans
Hulst
Tel. 01140-3084

Op voorzijde hoes, Yehudi Menuhin, LP,  Paganini Violin Concertos Nos 1 & 2, His Master's Voice ASD 440 (Verenigd Koninkrijk, 1961)

Weer eens eentje uit de tijd dat alle platenzaken een bar hadden, waaraan platen beluisterd en vervolgens gekocht konden worden. De naam van deze eerste winkel uit Hulst in dit blog lag dan ook nogal voor de hand: Fonobar. De vormgeving is de inmiddels bekende klassieke stijl: zwarte letters op een goudkleurige achtergrond met twee lettertypes. Een iets uitbundigere voor de naam en de andere informatie in schreefloze kapitalen. Een adres ontbreekt, waarschijnlijk wist iedereen in Hulst en omgeving waar ze terecht konden voor platen.

Een korte zoektocht op internet levert al snel een tweede, recentere sticker op en een advertentie in De Stem. Dat laatste duidt er op dat Neelemans zijn clièntele ook in West-Brabant zocht.

Fonobar Neelemans
Trefpunt Koopcentrum
Hulst
Tel. (01140) 3084

Plaat onbekend

Hier is de naam Fonobar in vormgeving al gelijk geschakeld met de familienaam van de eigenaar en is alle informatie in hetzelfde lettertype. Ik schat in dat deze sticker uit de jaren zeventig dateert, de tijd dat de winkelcentra in opkomst waren. In De Stem van 22 januari 1972 verscheen onderstaande advertentie.

Uit deze advertenties voor de balansopruiming wordt niet alleen het adres van Neelemans duidelijk, er blijkt ook nog een afzonderlijke winkel voor fotografie-apparatuur te zijn, met de toepasselijke aanduiding Fotostudio. De winkels zaten op loopafstand van elkaar in het oude centrum van Hulst. Er is nog steeds een Mark Neelemans in het niet ver van Hulst gelegen Terneuzen die professioneel fotograaf is, een nazaat??? Van de winkels in Hulst is niets meer terug te vinden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten