woensdag 29 november 2017

Platenzaakstickers #297

Fonoplaten
Discosol
Tel. 014/45799
Otterstraat 63
Turnhout

Op voorzijde hoes, Chris Hodge, 7", We're On Our Way, Apple 2C 006-93 568 (Frankrijk, 1972)

Net over de grens tussen Breda en Tilburg was ooit in het Vlaamse Turnhout Discosol te vinden. Een typische sticker volgens de klassieke opmaak: zwarte letters op een goudkleurige achtergrond, waarbij de naam in cursieve letter, het handelswaar vet en de adresgegevens in de reguliere letter.

In Vlaanderen noemde men grammofoonplaten dus ook wel fonoplaten, waarbij fono verwijst naar phonos, dat geluid betekent. En dat is natuurlijk precies wat het is, een plaat met daarop geluid. Ook de andere platenzaaksticker uit Turnhout is van een handel in fonoplaten en ook daar komt disco in de naam terug: Musica Fonoplaten Disco-Club

Een zoektocht naar discosol op het internet levert niets op, behalve nog een andere sticker van deze winkel op instagram.


Helaas staat er niet bij op welke plaat deze sticker zat, maar gezien de uitbreiding van het telefoonnummer zal dit een latere sticker zijn. In Vlaanderen werd er dus niet een cijfer voor het bestaande nummer gezet, maar voegde men die na het eerste nummer van de aansluiting toe.

Vraag blijft natuurlijk waar de naam van de winkel vandaan komt. Verwees die naar de plaat als zonnetje in huis of naar de muzieknoot sol?

Met dank aan Jeroen Vedder die me de eerste sticker stuurde.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten