donderdag 27 september 2012

Disque de surprise #3 De orgels van weleerNicoletta: Les orgues d'antan

In mei 1967 verscheen de single A whiter shade of pale van Procol Harum. Op 17 juni stond hij in Nederland op nummer 1 in de top 40.
In datzelfde jaar nam de Franse zangeres Nicoletta haar eigen versie van het nummer op: Les orgues d'antan. Niet bepaald een Frans zuchtmeisje, Nicoletta. Ze begint nog enigszins zacht in vibrato, maar al snel verheft ze haar stem en schreeuwt de tekst de wereld in.In het Nederlands betekent Les orgues d'antan zoveel als De orgels van weleer. Bij mij persoonlijk roept de titel direct herinneringen op aan de Decap orgels in de grensstreek in het zuiden, waar op zondag hele families naar het orgel trokken om er te dansen en een pintje te pakken.
De Franse tekstschrijver Georges Aber, die er ongeveer zijn beroep van maakte om engelstalige hits naar het Frans te vertalen, geeft er echter een heel andere invulling aan. Ook anders dan die van Procol Harum, waarover men nog steeds over de precieze betekenis van de tekst discussieert, getuige de Wikipediapagina van het nummer. Wel lijkt men het er over eens te zijn dat het om een dronken verleiding handelt (zowel tekstueel als muzikaal staat het dus garant een succesvol schuifelnummer!). In de versie van Aber is absoluut geen sprake van dronkenschap of enige sexuele beeldspraak. Een eenzame man hoort een orgel spelen en moet denken aan vroeger tijden, toen hij nog gelukkig getrouwd was en het orgel ook al speelde.
Op de b-kant staat een instumentale versie van het nummer, gevolgd door de Aria van Bach waar de muziek wel erg veel weg van heeft, al werd dit aanvankelijk heftig ontkend door de schrijvers.

Nicoletta begon haar muzikale carrière in de jaren zestig als dj in de Parijse wijk Saint-Germain-des-Prés en nam in 1966 haar eerste single op. Een vooruitstrevende dame, die in 1967 een anti-playback-actie voor televisie-optredens organiseerde en in mei 1968 optrad voor de stakende fabrieksarbeiders. Ze is nog steeds actief getuige haar website .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten