donderdag 5 september 2013

Platenzaakstickers #104Boudisque
Haringpakkerssteeg 18
Spui 13
Amsterdam - Tel. 232603

Op binnenzijde hoes The Band, 2 LP's, Rock of ages. The Band in concert, Capitol Records 5C 188-81188/89 (Nederland, 1972)

Een grote naam in platenzakenland, maar de sticker was nog niet zo gemakkelijk te vinden. Eerst moest de hoes opengeklapt worden en pas bij het zoeken naar kant 3 en 4 werd aan de binnenkant van de hoes de sticker zichtbaar.

Boudisque werd in 1968 in Amsterdam opgericht door Ruud Jacobs. Na een eerste filiaal in de Haringpakkerssteeg was er, zo geeft de sticker aan, dus in 1972 ook een filiaal aan het Spui. Later volgden filialen in Arnhem en Utrecht en stortte de keten zich ook op eigen platenlabels (Torso en Megadisc).


De zaak bouwde al snel naam op als een zaak waar alles te koop was. Import was een van de pijlers onder dit succes. De zaak in de Haringpakkerssteeg was een soort Concerto avant la lettre. Begonnen in een pandje op de hoek werd het langzaam een keten van panden die bijna de gehele steeg in beslag nam, met elk een eigen specialisatie. Boudisque beperkte zich, in tegenstelling tot Concerto die altijd alle genres tweedehands in huis had, tot met name de alternatieve popmuziek en dan op glanzend nieuw vinyl. In de gouden tijd, de jaren 80 en 90, werd elke afdeling (sixties, reggae, new wave) bemand door dames en heren die een gedegen kennis op hun werkterrein hadden.In 2008 sloot de winkel in de Amsterdamse Haringpakkerssteeg de deuren. Het filiaal in de Drieharingstraat in Utrecht, waar voorheen Staffhorst (stickers 17, 57 en 63) en Ear Eye zaten, bleef nog even bestaan, maar legde na 65 jaar in 2009 ook het loodje en ging na een korte doorstart aan het Vredenburg digitaal verder via www.boudisque.nl, waar helaas niets over de geschiedenis van de winkel te vinden is. Daar voorziet de facebookpagina, die over deze legendarische platenzaak is opgezet wel in. Helaas werd die in 2011 weer stopgezet omdat de huidige eigenaar van de naam en de digitale winkel ook een facebookpagina begon.

Meer informatie over Boudisque is ook te vinden op het blog Plaatzaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten