donderdag 12 september 2013

Platenzaakstickers #106't Grammofoonplatenhuis
Joh. Strang
Julianapark 7
Den Helder
Tel. 2978
Platen worden niet geruild.

Op achterzijde hoes, Goombay Kings, 7", RCA 47.6894 (België, 1957?)

Een prachtig labelhoesje van RCA uit het eind van de jaren 50, die behalve de sticker ook nog het advies 'Mit leichtem Tonarm und Mikrosaphir abzuspielen' bevat. Zoals op de foto te zien is, is er ook op het hoesje geschreven. Links (buiten beeld) staan de titels van de a en b kant en daaronder de uitvoerenden. Rechts (binnen beeld) is 'de Rochemont' geschreven in een handschrift zoals dat vast en zeker op een jongensschool in Den Helder in een ver verleden werd aangeleerd. Hoogstwaarschijnlijk is het de achternaam van de oorspronkelijke eigenaar die het bij 't Grammofoonplatenhuis in Den Helder heeft aangeschaft. Het is in ieder geval een naam die nog steeds in Den Helder voorkomt, zo leert het telefoonboek. Op de een of andere manier (per boot??) is het singletje in Rotterdam terecht gekomen, waar ik het bij Demon Fuzz vond en van daaruit weer een stuk richting plaats van herkomst heb gebracht.
De naam van de winkel wijst er op dat we hier te maken hebben met een zaak die gespecialiseerd was in vinyl in tegenstelling tot het merendeel van de stickers uit die periode. De meeste stickers uit de jaren 50, 60 en ook nog 70 komen van middenstanders die zich specialiseren in audio- en visuele apparatuur en daarnaast nog wat vinyl verkopen om op de aldaar recent verworven platenspeler te draaien.
Helaas is ook van deze winkel geen spoor terug te vinden op het internet. Zowel de heer Strang als zijn winkel komen (nog) niet voor in de gedigitaliseerde telefoongids van 1950 bij de Koninklijke Bibliotheek. Een ding is in ieder geval duidelijk: 'Platen worden niet geruild', het is maar dat u het weet.

TOEVOEGING 22 MAART 2015

HET KARTELRANDMYSTERIE OPGELOST

Tussen de gigantische hoeveelheid stickers die ik inmiddels op voorraad heb dankzij de welwillende medewerking van Concertomedewerker Bjorn Graafland viel mijn oog bij de laatste zending direct op onderstaande sticker.
Met enige regelmaat vroeg ik mij of hoe de platenzaakstickers aangeleverd werden. Ik had het vermoeden dat de kartelrand onderaan de sticker er op wees dat de stickers getweeën op een rol zaten of iets dergelijks. De oplossing is echter nog voor de hand liggender, zoals bovenstaande sticker laat zien. Dit gave exemplaar is er waarschijnlijk bij Strang tussendoor geglipt, aangezien het deel onder de kartelrand bedoeld was voor de winkel en het mogelijk maakte een nieuw exemplaar van de verkochte plaat te bestellen, in dit geval Schlagerfavoriten van Hans Arno Simon uitgebracht op His Masters Voice, cat. nr. EG 8631.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten