donderdag 26 september 2013

Platenzaakstickers #110



Aurora
Amsterdam
Vijzelstraat 35

Kontakt
Rotterdam
Hoogstraat 192

Kontakt
Den Haag
Wagenstraat 49

Op achterzijde hoes Louis Davids, 7", De olieman heeft een Fordje opgedaan, His Master's Voice JF 260 (Nederland, 1960)


Louis Davids had in 1909 bij de opening aanwezig kunnen zijn van Aurora Kontakt aan de Amsterdamse Vijzelstraat, waar de huidige winkel nog steeds zit, zij het in iets meer panden dan in het begin. De winkel is nu vooral bekend om alles wat met verlichting te maken heeft, zo was het ook in de begintijd. Vandaar de naam Aurora, zoals de winkel in Amsterdam ook bekend staat.

Aurora in Amsterdam, Vijzelgracht 27-35

Officieel heet het bedrijf Aurora Kontakt. Waar de toevoeging Kontakt vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar het zal vast iets te maken hebben met een elektrisch stopkontakt. In de tussenliggende jaren breidde Aurora Kontakt niet alleen het assortiment in de breedte uit, ook sloeg het de vleugels uit en opende filialen in andere steden. Zo bewandelde het bedrijf de weg van Louis Davids die van Rotterdam naar Amsterdam verhuisde in omgekeerde richting en opende een filiaal in Rotterdam.

Het Rotterdamse filiaal aan de Hoogstraat eind jaren 50

Zoals de sticker aangeeft was er in 1960 ook een filiaal in Den Haag. Later is daar in ieder geval ook een filiaal in Utrecht bijgekomen. Motto van het familiebedrijf is 'Alles achter de stekker' en dan kom je vanzelf via de platenspeler bij vinyl uit. Tegenwoordig omvat het assortiment ruim 15.000 artikelen, zo leert de website. Vinyl hoort daar niet meer bij, maar iets meer richting stekker is alles nog voorhanden, al is er een duidelijke specialisatie in verlichting. Momenteel bestaan alleen het hoofdbedrijf in Amsterdam nog en het filiaal in Den Haag.

Met dank aan Jeroen van de Beek die deze sticker aanleverde, waarbij hij net als Louis Davids van Rotterdam naar Amsterdam ging, maar dan via de digitale snelweg.

TOEVOEGING 27 OKTOBER 2018

Aurora - Amsterdam
Vijzelstraat 27-35
Telefoon 34062

Kontakt - Rotterdam
Hoogstraat 192
Telefoon 129200-129300

Op achterzijde hoes, The Gerry Mulligan Quartet, LP, 3e Salon du Jazz, Paris, 1954, à Pleyel, Swing LDM. 30.008 (Frankrijk, 1955)

Bjorn Graafland van Concerto stuurde me deze variatie en waarschijnlijk voorganger van de oorspronkelijke sticker in deze post. Hier is nog maar sprake van twee filialen: Amsterdam en Rotterdam. Bovendien is de informatie uitgebreider met telefoonnummer. Was op de eerste sticker de letter K midden op de sticker gezet, hier is met een stempel een P aangebracht.

Via dezelfde weg kwam ook nog onderstaande variant binnen.


Een gele variant van de oorspronkelijke sticker met de letter S. Toch wel benieuwd of het hele alfabet gebruikt is.

Alfons Roebroek stuurde nog een variatie met de B.

 

Hier zijn er inmiddels ook nog twee vestigingen bij gekomen:

Kontakt - Utrecht
Lange Viestraat 3

Kontakt - Haarlem
Grote Houtstraat 36

Het ligt dus voor de hand dat dit vooralsnog de meest recente sticker van Aurora/Kontakt is.


1 opmerking:

  1. De Grammofoonplaten afdeling in Amsterdam stond onder de leiding van dhr. van Lier; beter bekend als het duo Tollen & van Lier. Vele beroemdheden uit die tijd ( 1957 /1979 ) kochten hun Grammofoonplaten bij Aurora in de Vijzelsraat Amsterdam

    BeantwoordenVerwijderen