maandag 23 september 2013

Platenzaakstickers #109


Valkenberg
Amsterdam
Kinkerstraat 216-222
tel. 184022 (4 lijnen)
Amstelveen
Amsterdamseweg 446
tel. 02964-32470 (3 lijnen)

Op achterzijde hoes Tanzorchester Horst Wende, 7", Im strikten Tanz-Rhythmus: Foxtrot, Polydor 21096 EPH (Duitsland, 1961?)

Een mooie combinatie: Valkenberg gespecialiseerd in alles wat maar met electronica te maken had en het Dansorkest van Horst Wende dat alle dansstijlen beheerste en op vinyl vastlegde. De dansscholen in den lande waren vast grootafnemers van het orkest van Herr Wende, al liep de verkoop van zijn Tanz-Rhythmus-serie niet gelijk op met die van de hitsingles in de top 40. Ik heb er althans nooit eentje in die hitlijst kunnen ontdekken. Schijnbaar werd er thuis toch niet zo geoefend als unser Horst gehoopt had.

Valkenberg behoort tot het gros der winkeliers die inmiddels in dit blog aan de orde zijn gekomen: verkopers van apparatuur, zij het audio dan wel voor het gezichtsvermogen bedoeld, die ook nog een rijtje vinyl hadden staan om de aankoop van de pickup direct te kunnen vieren met het draaien van zo'n prachtig zwart schijfje. Zoals de sticker al aangeeft was er in de hoogtijdagen van het Tanzorchester ook al een filiaal in Amstelveen. En dat zou niet het laatste zijn. In de jaren 80 breidde de familie Valkenberg haar imperium uit tot in alle uithoeken van de stad, om met de komst van de nationale wit- en bruingoedimperia in de jaren 90 van het toneel te verdwijnen.


 
Het begin van het Valkenbergimperium aan de Kinkerstraat eind jaren 60

Geen opmerkingen:

Een reactie posten